0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

5 hjerter til en af Nordens største forfattere: Roman om mor, der forsvinder i havet, er tryllebindende

Når mor svømmer væk! Sara Stridsbergs debutroman ’Happy Sally’ er en poetisk præcis skildring af de kræfter og følelser, der trækker i svømmersker, mødre, døtre, søstre, mennesker.

Thomas Borberg
Arkivfoto: Thomas Borberg

Den svenske forfatter Sara Stridsberg.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Svenske Sara Stridsberg er en af Nordens største nulevende forfattere. Hun debuterede i 2004 med ’Happy Sally’, som nu er oversat til dansk. Man finder her, fra begyndelsen, de karakteristiske træk ved Stridsbergs tryllebindende romankunst: Forskellige stemmer og fortællespor flettes ind og ud af hinanden i en malerisk prosa, hvor personer og landskaber portrætteres gennem en håndfuld gentagne ledemotiver, og det ækle skildres lige så poetisk som det skønne. Der anslås også et tema, som vi igen og igen skal møde i Stridsbergs romaner: mødre på vej væk fra deres børn.

I ’Happy Sally’ er det en svømmende mor, der forsvinder ud i havet. Den bærende synsvinkel er datterens. Dengang moderen forsvandt, var datteren tolv, nu er hun voksen og opsøger Dover, den hvide strand og kalkstensklipperne på Englands sydspids – der hvor datteren oplevede moderens store nederlag, da det ikke lykkedes hende at gennemføre svømmeturen over kanalen til Frankrig.

Den voksne datters dagbog fra Dover er henvendt til et »du«, til moderen, og isprængt erindringer fra barndommen, erindringer kredsende om dette »du«, denne mor, bestandig på vej ud i vandet, hvad enten det er den jernbrune svenske badesø med striber af birkepollen eller det salte Atlanterhav med gopler og skrigemåger.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce