0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Bibliotekerne er nu åbne igen, men med visse restriktioner.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Folk hamstrede ikke kun madvarer. Også bibliotekerne oplevede stormløb, da Mette Frederiksen lukkede landet

Dagen før nedlukning af biblioteker eksploderede udlån af læsemateriale. Digitalt udlån steg under nedlukning.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Også blandt danske læseheste blev der i dagene op til den delvise nedlukning af Danmark hamstret.

Det viser en opgørelse fra folkebibliotekerne, som er offentliggjort af Danmarks Statistik.

Antallet af udlån fra de danske biblioteker sprang i vejret 12. marts.

De foregående dage lå antallet af udlån i grove træk i lejet mellem 40.000 og 90.000 udlån.

Men 12. marts var der med stormløb på landets folkebiblioteker, og der blev foretaget 125.000 udlån. Dagen forinden havde statsminister Mette Frederiksen (S) annonceret, at bibliotekerne ville lukke 13. marts.

Dermed var 12. marts sidste chance i et stykke tid for at fylde bogreolen med læsestof til en tid, hvor mange danskere samtidig var hjemsendt.

Men selv om det er blevet muligt at låne fysiske bøger igen i slutningen af maj, har der hele tiden været adgang til at låne bøger digitalt på bibliotekernes digitale tjeneste Ereolen.

Her ses en moderat stigning i aktiviteten, efter at de fysiske biblioteker lukkede ned 13. marts. Men stigningen kommer ikke i nærheden af antallet af udlån på bibliotekerne, før de lukkede.

Ifølge Danmarks Statistik steg de gennemsnitlige udlån digitalt dagligt fra 16.500 til 25.800. I antal daglige lånere var der en stigning fra 5900 til 9100.

Selv om der var lidt mindre gang i udlånene på Ereolen i april, var der stadig flere udlån og lånere, end der normalt er.

I alt forlod 617.000 forskellige lånere de fysiske biblioteker med 5,8 millioner forskellige bøger og andre materialer i årets første tre måneder.

På Ereolen foretog 365.600 forskellige lånere 1,6 millioner udlån af e-bøger og lydbøger i samme periode.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes