0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Dansk kulturhistorie: Hun debuterer i en alder af 72 år med en roman om sin mystiske bedstefar

Jeanne Goldschmidt har skrevet om sin bedstefar, maleren og kunsthistorikeren Ernst Goldschmidt. Det er en svær debut, men også et stykke dansk kulturhistorie, som fortjener at blive fortalt.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Nu har Ernst Goldschmidts barnebarn, den i dag 72-årige Jeanne Goldschmidt, gjort ham til hovedperson og jegfortæller i en roman.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Maleren og kunsthistorikeren Ernst Goldschmidt (1879-1959) er der ikke så mange, der husker. Han er ellers repræsenteret (i magasinerne) både på Statens Museum for Kunst og flere andre af landets museer, han har blandt meget andet skrevet et stort værk om fransk malerkunst, og han var i en menneskealder blandt Politikens flittige kronikører. Han delte sit liv mellem Paris og København, og begge steder synes han at have levet tilbagetrukket og omgærdet af en vis mystik.

Nu har Ernst Goldschmidts barnebarn, den i dag 72-årige Jeanne Goldschmidt, gjort ham til hovedperson og jegfortæller i en roman. Selv har hun kun truffet Ernst ganske flygtigt en enkelt gang for mere end 60 år siden, men så meget desto bedre og flittigere gør hun brug af det formentlig store materiale, arkiver, breve, billeder, der findes om og af ham.

Det er svært at debutere i en alder af 72 år og søge sit sprog, sådan som enhver forfatter typisk gør et menneskeliv tidligere. Jeanne Goldschmidt giver søgende sin fascination af figuren videre i en roman, hvis stof er stort og spiller på en baggrund af kultur, kunst og jødisk historie op gennem første halvdel af det 20. århundrede.

Ernst Goldschmidt var blandt kunstnersammenslutningen Grønningens stiftere, han udstillede jævnligt på Den Frie, og han var med på den jødiske udstilling i København i 1913. Flugten til Sverige i 1943 står centralt i romanen, men det er hovedpersonens privat- eller kærlighedsliv, der digtes mest om. Som skrevet står på bogens bagside: »(…) da hans ene søn pludselig dør, hives tæppet væk under ham. Mens antisemitismen ruller ind over Europa i det 20. århundrede, begynder Ernst Goldschmidts farverige liv langsomt og selvforskyldt at falde fra hinanden«.

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce