0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Politiken belønner ypperligt værk om Struensee-tidens shitstorme

Frit Flet-prisen 2020 på 50.000 kr., går til ’Grov Konfækt’ om trykkefrihedens historie, fordi værket på fornem vis dokumenterer, at forskning, der bryder nyt land, godt kan formidles, så alle kan være med.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Gregers Tycho
Foto: Gregers Tycho
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Det hele begyndte på Det Kongelige Biblioteks læsesal. Her sad Frederik Stjernfelt i 2015 og læste i pamfletter skrevet med gotisk skrift fra Struensees tid. Han indså, at han var stødt på en forskningsmæssig guldåre, og at guldet, der glimtede i de gamle skrifter, fortjente at blive gravet ud.

Det blev det, men først efter at Carlsberg havde bevilget støtte i flere omgange, og resultatet udkom på selve 250-års dagen i to flotte blå bind skrevet af Stjernfelt og historikeren Ulrik Langen samt forskningsbibliotekar Henrik Horstbøl. Pludselig kunne man læse, hvad høj og lav havde på hjerte, dengang kong Christan VII med Struensee som pennefører indførte trykkefriheden i 1770. I ’Grov Konfækt’ træder disse skribenter frem med en styrke, der viser, at vor tids skarpe Facebook-krigere og Twitter-fightere ikke er enestående.

For Stjernfelt har det været herligt at arbejde med det gamle stof og trænge ind i, hvordan folk dengang benyttede sig af de nye muligheder:

»Det er jo sjovt at se, hvor hurtigt det sker. Trykkefriheden blev erklæret 14. september 1770, så går der lige seks uger, og i november og december bryder det løs. Folk opdager, at det passer: Vi kan faktisk skrive og trykke det, vi har lyst til. Der har altså siddet folk klar derude med stærke meninger, både seriøse og grove og injurierende. Det hele eksploderer«.

’Grov Konfækt’ fik en strålende modtagelse. Når Politikens litteraturredaktion har tildelt værket Frit Flet-prisen, er det ikke mindst, fordi det viser, at forskning og ypperlig formidling sagtens kan forenes. Stjernfelt fortæller, at værket er skrevet i opposition til trenden, der fremhæver betydningen af kun at publicere forskning i videnskabelige tidsskrifter.

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce