0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Det er et brag af en slægtskrønike. Og den fortæller historien om et erhverv, de færreste kommer tæt på

Bogen ’De sidste fiskere’ er yderst aktuel historie om verden af i går – set fra havnen i Esbjerg.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Kent Kirk kom på alles læber, da han i 1983 udfordrede briterne og trodsede den engelske 12-sømilegrænse med kutteren 'Sand Kirk'. Siden blev han fiskeriminister for De Konservative.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Bogens forfatter, Lars Bo Kirk, har brugt sin onkel, den tidligere fiskeriminister Kent Kirk, som omdrejningspunkt for et stykke kultur- og erhvervshistorie, der bringer perspektiv på debatten om både Brexit og kvotekonger.

Normalt borger tætte relationer mellem forfatter og kilder ikke just for en kritisk tilgang til emnet, og ’De sidste fiskere’ er ingen undtagelse. Men hvad bogen ikke har i kildekritik, har den til gengæld i evnen til at formidle et helt erhvervs historie gennem en enkelt familie. Bogen er et brag af en slægtskrønike – og fortællingen om fiskeriets storhed og fald.

’De sidste fiskere’ indledes med en virkelig anekdote, der lige så godt kunne have været en allegori over fiskerslægten Kirks historie: Som 15-årig står den unge fiskersøn Kent Kirk på en lille trækutter med det bibelske navn ’Ebenezer’. Mens han kæmper mod kulde, søvnmangel og frygten for forlis ser han i et næsten drømmeagtigt syn stålkutteren ’Ambition’ pløje sig gennem Nordsøens høje bølger, hjulpet på vej af »hydraulik i stedet for muskelkraft og tov og ekkolod i stedet for bønner«. Teenageren Kent er ikke et sekund i tvivl: Sådan et skib skal han en dag eje. Og hermed er rammen sat for historien om en mand og hans forfædre – en familie fyldt med ambitioner, drømme og ærgerrighed. Fra 1890’ernes fattige missionske fjordfiskere i Harboøre til fiskemoguler i millionærvillaer ved Vesterhavet.

Bogens styrke er skildringen af et erhverv og en kultur, som de færreste af os nogensinde har været tæt på. For modsat det andet store primære erhverv i Danmark, landbruget, foregår fiskeriet meget langt væk. Allerede i 1800-tallet sejlede fiskerne fra Esbjerg helt op nord for Skotland for at få fat i de gode fangster, og beskrivelserne af det næsten ubegribeligt hårde arbejde om bord på de små kuttere gør indtryk på læseren.

Men det var ikke for sjov, at de drog af sted – ofte i 10 dage ad gangen, i en tid før kahytter, varme og toiletter blev standard om bord. Nej, det var for pengenes skyld, og selv om fiskerne var beskedne folk, lægger bogen ikke skjul på, hvad formålet med galskaben var: overlevelse, opsparing, social opdrift – i dén rækkefølge. De gamle var glade for bare at overleve, næste generation sparede op, som bedstefar Sand Kirk gjorde det: Han kunne købe en grund og bygge et helt hus for fortjenesten på bare én fangst. Og Kent Kirk blev indflydelsesrig politiker, der forsvarede Vestkystens fiskere til det sidste, mens bogens forfatter i dag er reklamedirektør i København. Fra fjordfisker til kreativ klasse på tre generationer.

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce