0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Supermagt i vildrede

Fire danske eksperter tager temperaturen på et USA, der er splittet mellem republikanske og demokratiske stater, internationalister og unilateralister og anført af den mest kontroversielle præsident i årtier.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
JACOB EHRBAHN
Foto: JACOB EHRBAHN

Statsminister Anders Fogh Rasmussen præsenterer sin nye regering foran Amalienborg.

Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

USA er et ekstraordinært og på mange planer unikt land. Grundlagt på en ide om frihed af folk, der - med undtagelse af slaverne - alle har valgt at tage dertil og se, hvor langt evnerne, fliden og heldet rækker.

Det har skabt et ekstraordinært driftigt og varieret land, hvor der, uanset hvor meget tid man tilbringer der, altid er nye overraskelser at hente.

Det er fascinerende og frustrerende og grumme svært at få styr på.

Bedst som man troede, at man havde fattet, hvad der får Amerika til at tikke, opdager man nye ting og faktorer.

Stereotyper
Så meget desto mere forstemmende er det rutinemæssigt i debatten at se supermagten reduceret til de allermest fortærskede stereotyper og symboler, med McDonald's, 7-11 og en udenrigspolitisk opførsel som en rodeotyr i Illums Bolighus.

De ting hører naturligvis med til billedet, men USA er bare så uendelig meget mere, at det er som at koge Danmark ned til vikingerne og H.C. Andersen.

Ikke mindst derfor er det herligt at se en udgivelse som 'Bushs Amerika', hvor fire af Danmarks USA-kendere tegner et portræt af landet og dets nuværende kontroversielle leder.

Og at bogen, trods sin størrelse, vægt og ganske tørre indhold efter undertegnedes helt uvidenskabelige indtryk rent faktisk også er blevet solgt - eller i alt fald indkøbt af boghandlerne - i forholdsvis store mængder.

Old news
Men selv om det således er en velkommen udgivelse, den allestedsnærværende Clement Behrendt Kjersgaard og hans virtuelle nyhedsmagasin Ræson har strikket sammen, er 'Bushs Amerika' ikke fuldkommen vellykket.

Der er reelt set tale om tre bøger samlet i en. Den første og længste handler om USA generelt. Den næste om den nuværende præsident og hans betydning.

Og den tredje er en opsamling af kronikker fra Berlingske Tidende i 2004, hvor Clement Kjersgaard ugentlig interviewede de fire forfattere om valgkampen i USA mellem John F. Kerry og George W. Bush.

Just den sidste del kunne med fordel være udeladt eller eventuelt lagt ud på internettet. Det er, som journalister vil sige, ganske simpelt 'old news' og i dag ret uinteressant, hvad Kjersgaards firebande i sin tid mente om dette og hint i det amerikanske politiske cirkus.

Blinde og døve
Af de øvrige to bøger i bogen er den omkring George W. Bush og hans betydning samlet set den mest vellykkede. Her har alle fire fattet sig i forholdsvis korthed og værdien af at have samlet fire eksperter med et meget forskelligt syn på den nuværende præsident i en bog kommer klarest til udtryk.

Professor i statskundskab ved Syddansk Universitet Peter Kurrild-Klitgaard gør alt, hvad han uden direkte at lyve kan for at fremstille Bush i det bedst tænkelige lys.

En måde at beskrive Bushs ledelsesstil på er naturligvis som Klitgaard at konstatere, at han er »endog meget lydhør over for gode råd fra rådgivere«.

En anden og betydelig mere gængs måde at se situationen på er imidlertid, at Bush har omgivet sig med en uhyre lille sammentømret og meget selvtilstrækkelig gruppe, som er ekstremt lidt lydhør over for alle, der mener noget andet.

Sagt med tidligere finansminister Paul O'Neills ord: »... præsidenten er som en blind mand i et rum fyldt med døve mennesker«.

Markante visioner
Den holdning - og citatet - kommer til udtryk i lektor på handelshøjskolen Niels Bjerre-Poulsens betydelig mere kritiske, men stadig nuancerede essay om Bush.

Bjerre-Poulsen anerkender nemlig, at uanset hvor meget grimt man kan sige om Bush, så kan man ikke tage fra manden, at han vitterlig har nogle meget markante politiske visioner.

Noget, som både vore hjemlige danske politikere og demokraterne i USA daglig demonstrerer, ikke er alle politikere forundt, men som er selve livsnerven i et demokratisk samfund.

Voksende dominans
Hvis meningerne aldrig brydes om andet end ligegyldigheder, symbolpolitik og tekniske detaljer i samfundsindretningen, melder borgerne sig ud af den politiske proces, som derpå hastigt stivner og stagnerer.

Det kan man konstatere mange steder i Europa i disse år, og al snakken om, at EU snart vil overhale USA indenom, er, som professor i international politik David Gress konkluderer i sit Bush-essay, derfor vanskeligt at tage helt alvorligt.

Kina er formentlig en reel udfordring til den amerikanske hegemoni, men skulle unde