0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Fortidige, fascinerende og fjerklædte

I sin nye bog fortæller palæontologen Per Christiansen en grundig og opdateret version af den gode historie om de folkekære dinosaurer.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Lang tid før den vestlige verden opdagede dinosaurerne, kaldte kineserne dem ved navn, når de fandt knogler fra de store dyr. Der var selvfølgelig tale om drager. De drager, som vi i dag kalder dinosaurer, er fortidige, fascinerende og fjerklædte og desuden omdrejningspunkt for Per Christiansens nye bog.

Der er ikke tale om en af de sædvanlige katastrofe- og rekordfikserede billedbøger, men et alvorligt, sobert og ret så fantastisk værk.

Mange forestiller sig nok, at dinosaurforskningen allerede for længe siden har fundet ud af alt, hvad der er værd at vide, men så kan det være øjenåbnende læsning, at det først er de sidste 25 år, der for alvor er sket andet end bare en hæsblæsende jagt på de største eksemplarer.

Halvdelen af alle kendte dinosaurer er først blevet beskrevet inden for de sidste 25 år. De fleste populære bøger beskæftiger sig en del med, hvordan dinosaurerne uddøde, i denne bog gør forfatteren mere ud af at forklare, at de slet ikke er uddøde, men flyver rundt uden for vore vinduer!


De fleste kender en gråspurv, og mange kender nok også urfuglen Archaeopteryx - som kort sagt er en øgle med fjer på. Men urfuglen Archaeopteryx er ikke længere alene - siden er der fundet langt flere forskellige fossiler, der forbinder dinosaurerne med fuglene, og det viser sig, at langt de fleste af de små rovdinosaurer har været dækket af fjer.

Fjeren kom altså før flyvningen og sørgede nok for at holde de små dinoer varme. Fuldstændig som man kunne forvente af varmblodede dyr, der er tæt beslægtede med fugle. Sikke et pip sådan en Tyrannosaurus rex må have kunnet give!

De store dinosaurer som T. rex har dog sikkert været nøgne. Ligesom elefanter har de alene i kraft af deres størrelse bedre kunnet holde varmen uden hår.

Men det er ikke sikkert, de har været grønne som nutidens krybdyr - at være grøn giver ikke særlig god kamuflage for et stort dyr. De har måske snarere været grå som elefanter eller stribede som zebraer. Bogens tegnede rekonstruktioner viser da også nogle mere sandsynlige udgaver end de grønne Godzillaagtige plastikudgaver, der huserer i mange børneværelser.


Det første kapitel om dinosaurforskningens historie er så spændende som en krimi. Og medmindre man er bidt af en gal og fjerklædt dinosaur, er det nok dette første kapitel og afsnittene om fjer og flyvning, der fascinerer mest.

Der går meget knogler i mange af bogens kapitler, og så er det bestemt ikke hyggelig og ufarlig godnatlæsning, men noget, der kræver sin læser.

Bogen er illustreret af nogle ret kendte amerikanske dinosaurtegnere - der er knald på farverne og fantasien, når de rekonstruerer dyrene, og også her inkorporeres den nyere viden.

En skøn tilføjelse er forfatterens tørre kommentarer til tegningerne, hvor han gør opmærksom på, når de er lige lovlig fantasifulde, eller når de direkte tager fejl. For dinosaurentusiasten er det bog en, for os andre er det ganske enkelt spændende læsning.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement