0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kød og blod på diagnosen

Psykiateren Henrik Day Poulsen har skrevet en meget konkret bog om psykopaterne iblandt os.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Psykopati var oprindeligt en psykiatrisk diagnose, der blev brugt om personer, som optræder hensynsløst, koldt og beregnende over for andre. Men psykopati er også blevet et skældsord og er netop derfor gledet ud af den psykiatriske diagnoseliste.

I stedet er dyssocial personlighedsforstyrrelse blevet den officielle diagnose for de personer - typisk mænd - der umiddelbart kan være charmerende og karismatiske, men som i bund og grund er egoistiske, uempatiske og derfor farlige for deres omgivelser.

Psykopatibegrebet er dog ved at vinde indpas i psykiatrien igen, og dette hænger måske sammen med, at psykiatrien nok ser disse mennesker som psykisk syge, men også i deres handlinger og adfærd onde og moralsk forkastelige.

Når de sidstnævnte træk træder i forgrunden, som f.eks. hos seriemorderen eller den sadistiske voldtægtsmand, kan det være svært at bruge en værdineutral diagnose som dyssocial personlighedsforstyrrelse - så hellere tale direkte om tingene og bruge ordet psykopati med de konnotationer, som begrebet rummer.

Psykopater eller mennesker med en dyssocial personlighedsforstyrrelse findes i fængslerne og i marginale subkulturer, men også i høje positioner i vores samfund. Den hensynsløse politiker eller forretningsmand, den voldelige ægtemand eller den samvittighedsløse her-og-nu-orienterede, egoistiske person, som vi alle kender til, rummer i større eller mindre grad psykopatiske træk.

Nogle formår at holde sig inden for lovens rammer og forvalter dermed deres forstyrrelse på en samfundsmæssigt accepteret måde, mens andre falder igennem og måske ligefrem bliver dømt for lovovertrædelser.


Psykiateren Henrik Day Poulsen har fra sit arbejde i Retspsykiatrisk Klinik stor erfaring med mennesker med en svært afvigende personlighedsstruktur.

Han har lavet mentalundersøgelser af nogle af landets mest psykopatiske forbrydere, og på den baggrund har han skrevet en meget spændende og velskrevet bog, hvor han ikke blot formulerer sig teoretisk, men også giver psykopaterne 'kød og blod' i en række portrætter, der ligger endda meget tæt op ad personer, som vi kender fra pressen.

Han beskriver f.eks. den karismatiske politiske idealist, der forfører sine tilhængere til at opgive privatliv og egen identitet for selv at kunne trække sig tilbage til et liv i vild luksus, eller den kontaktsky ensomme mand med stærkt afvigende seksuelle interesser, der rejser til udlandet for at udleve sin sadistiske pædofili.

Vi får også historien om den alkoholiserede læge, der for at redde sit eget skind lyver og svindler ved at opdigte videnskabelige resultater, som sikrer ham god økonomi og et navn i den akademiske verden.

Psykiatrien rummer tragiske, men også farverige og spændende skæbner. Henrik Day Poulsen har beskrevet en håndfuld, der i deres anonymiserede form er let genkendelige for de fleste. De findes iblandt os, og ofte kan de komme af sted med deres forehavender, fordi vi nægter at tro, at de er, som de er, hvilket i sig selv er en pointe.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement