0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nyrup og den store verden

Der er ikke længere rene danske løsninger på vores problemer. Holdbare svar ligger hos os selv, i Europa og i verden, skriver den tidligere statsminister i ny bog med globale perspektiver.

Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Fhv. statsminister Poul Nyrup Rasmussen er en modig mand. I dag sender han en bog på gaden, som handler om noget så kedeligt som politik. Altså politik med indhold. Der er ikke antydning af personopgør eller mere eller mindre sandfærdige beretninger om den fjerne og nære fortid, som efterfølgeren i den altid varme socialdemokratiske formandsstol netop nu underholder offentligheden med i et nyt, middelmådigt socialdemokratisk drama.

Nyrup vil sikkert også få at vide, at hans bog langtfra er sexet, og den kalder heller ikke på de store overskrifter. Manden har med andre ord brug for en spindoktor - eller har han? For mens det meste af dagens politiske litteratur er glemt i samme øjeblik, aviserne med de store overskrifter er endt i brændeovnen, fortjener Poul Nyrup Rasmussens bog at blive læst og at blive brugt. Nyrup rejser spørgsmål, som alt for sjældent kommer op til overfladen i den danske politiske debat, og på flere områder giver han nye og perspektivrige svar.

Bevares. Bogen er visse steder lang i spyttet, og formidlingen af selv svært politisk stof er set bedre. Visionerne er mange og store, men det skorter en del på forslag til, hvordan de kan blive politisk operationelle, selv om Nyrup i tilfælde af valg til EU-parlamentet vil bruge dette forum til at arbejde for sine ideer.


I bogen foreslår Nyrup f. eks. en global skat på international handel med varer og tjenesteydelser. Selv en beskeden afgift på 0,5 procent vil med det nuværende handelsniveau kaste ca. 40 milliarder dollar af sig om året, hvilket næsten svarer til den globale udviklingsbistand.

God ide, men svær at gennemføre, og det er ikke den slags tanker, der dominerer debatterne i disse dage på den internationale verdenshandelsorganisation, WTO's topmøde, i Mexico. Jo, blandt de 'alternative' græsrødder uden for mødesalene, men etablerede politikere har også tænkt som Nyrup. Han nævner selv, at store navne som den tidligere forbundskansler Willy Brandt og den franske præsident Francois Mitterrand har lanceret lignende forslag. Men det er blevet ved utopien, og vi mangler at se en strategi for virkeliggørelsen af forslaget.

Tilsvarende nævner Poul Nyrup Rasmussen flere steder i bogen EU's skandaløse landbrugsordninger. De er en belastning for skatteydere i Milano, København og Berlin, og de er med til at skævvride det internationale handelsmønster til skade for udviklingslandene. Ikke desto mindre går reformerne af den fælles landbrugspolitik uendelig langsomt, og den er en direkte hindring for en række af de perspektiver, den tidligere statsminister udvikler i bogen.

Her ramler utopierne altså ind i virkeligheden. Men det lader Nyrup sig ikke slå ud af. Flere gange i bogen sammenligner han den kommende store politiske opgave med den, Socialdemokratierne i Europa løftede i det 20. århundrede, nemlig opbygningen af de vestlige velfærdssamfund.

Det tog 100 år - nu venter en kamp for global retfærdighed, som også har en lang tidshorisont, fastslår han og opregner på flere områder en række delmål, som de rige og fattige lande skal sætte sig sammen i et partnerskab omkring.


Det interessante ved bogen er netop den permanente sammenkædning af udfordringer til nationalstaten med den internationale dagsorden.

Der er f. eks. ingen rene nationale løsninger på flygtningestrømmen, lyder det igen og igen fra den tidligere formand for Socialdemokratiet, der mistede indre sammenhold og mange vælgere på dette spørgsmål. Et sted fastslår han, at »socialdemokraterne skal genetablere forbindelsen til den brede befolkning ...«, vel vidende, at den blev sat grundigt over styr netop i udlændingespørgsmålet.

Men han reducerer ikke løsningen af problemet til et spørgsmål om flere eller færre stramninger i Danmark. Derimod peger Poul Nyrup Rasmussen på nødvendigheden af også at internationalisere svaret på flygtningestrømmene, lige fra en effektiv og human udlændingepolitik i EU til øget hjælp til EU's nærområder.

Men Europa og den rige verden skal længere ud, skriver han flere steder, og der er højt til loftet i analysen af verdenstopmødet i Johannesburg i september 2002 og hans forslag om en 'global kontrakt' mellem rige og fattige lande. Igen er spørgsmålet, om den politiske vilje i den rige verden er til stede?


Som god socialdemokrat tror Nyrup på det lange og seje træks metode. Men tiden er ved at løbe ud. Han nævner selv den nye rapport fra FN's udviklingsagentur, UNDP, og dens påvisning af, at de økonomiske og sociale forhold i mange lande blev forværret i tiåret 1990-2000.

Nyrup understreger meget overbevisende behovet for grundlæggende reformer af FN og en demokratisering af de internationale organisationer - men også her forekommer opgaven nærmest overvældende.

Den tidligere statsminister vælger at tage udfordringen sammen med de europæiske partifæller og måske med EU-parlamentet som ramme. Med en dagsorden som global ansvarlighed kan man ikke beskylde den tidligere statsminister for at gå efter de hurtige points og de nemme stemmer.

Men hans konstante sammenkædning af danske problemer med den verden, der omgiver os, er så indlysende rigtig og politisk nødvendig, at andre toppolitikere bør tage tråden op i de kommende års diskussioner om Danmark i Europa - og i verden.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce