0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Rundet på kvindelår

Jacques Bergs højdespringer i den særlige litterære genre Provence.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Bøger om Provence er der mange af, ja de udgør vel nærmest en hel genre, faglitteraturens svar på filmens western med faste klicheer om landskaber, folk og fæ. Skift seksløberen ud med en hvidløgspresse, og man er straks på sporet.

Nu har dansk-provencaleren Jacques Berg leveret endnu en bog til stakken hos de overmætte - skulle man tro - Provence-entusiaster. Men man kommer ikke langt i læsningen, før man opdager, at her er der tværtimod tale om en appetitvækker.

Allerede et hurtigt gennemsyn af Valérie Loutbets illustrationer røber, at her skal vi ikke gennem de sædvanlige lyrisk-svulmende beskrivelser af den herlige landsdel. Hendes fotos er fremragende, og der er ikke en eneste af de store turistattraktioner iblandt.

Det samme gælder Jaques Bergs tekst. Selv om den bringer os rundt i hele regionen fra Mont Ventoux i nord til det flade Camargue i Rhône-deltaet, er der absolut ikke tale om en guidebog med tilhørende systematik. Vist kommer Jacques Berg med adskillige praktiske tips, men bogen er herlig fri for ligegyldige kuriositeter a la turistbusguidesnak.


For Berg og Loubet har et andet ærinde. De har på eminent vis formået at sætte ord og billeder på alt det, som turisten instinktivt fornemmer og elsker, alt det der gør Provence provencalsk, om man så må sige. Arkitekturen, det svært forståelige og næsten glemte sprog, historien, klostrene, lavendlerne, mentaliteten, klimaet og naturligvis maden, selv om der absolut ikke er tale om en kogebog. Som der står i forordet, er bogen et forsøg på at beskrive, hvad provencalerne laver uden for sæsonen. Det er lykkedes, og det er netop bogens kvalitet.

Denne anmelder fik allerede den første forklarelsens ahaoplevelse på side 14, hvor Berg forsøger at afgrænse Provence mod nord. Han lader den afstikke af oliventræernes og de karakteristiske halvcylinderformede teglsten.

»Dér, hvor murerne ikke længere bruger den slags teglsten - der i gamle dage fik deres form ved at blive rundet på kvindelår - er vi ikke mere i Provence«, skriver han.

Jamen kan det siges bedre? Er charmen ved Provence netop ikke, at lokalbefolkningen har en usædvanlig evne til at forene det nyttige med det behagelige? Til at få det bedst mulige ud af de lokale råvarer?

Og arkitektur efter de forhåndenværende kvindelårs princip, ikke sandt. Jo Berg og Loubet har skænket os en aperitif.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce