0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

'Cats' og alle de andre

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Meget er med, og ikke noget væsentligt synes glemt. Som sådan er denne nye musicalfører et hit.

Bogens indledende kapitel tager læseren på en guidet historisk tur fra 1920'ernes 'Show Boat' via Broadway og rockens indtog med hippieforestillingen 'Hair' frem til vore dages markedsbevidste megamusicals, der får lov at svine storbyer verden over til med outdoor reklamer i husstørrelse.

Musical er big business. En fed popforretning, hvor succes styres af markedsføring, og hvor nedadvendte pegefingre fra anmelderne ikke betyder en dyt for publikumtilstrømningen.

Ud over den historiske gennemgang af genren fra dens fødsel til i dag rummer bogen en systematisk præsentation af 60 internationale og danske musicals. Som den første egentlige musicalguide på dansk må den hilses velkommen. Det er fire år siden, Elsa Holmer udgav en operettefører af tilsvarende format, men selv om den medtager en del musicals, glemmer den noget så centralt som Bernstein og alle tiders mest velskrevne musical, 'West Side Story'.


Sådan går det ikke hos Michael Eigtved, der er teateranmelder ved B.T. og lektor i teatervidenskab ved Københavns Universitet. Han lader operette være operette og koncentrerer sig om vor tids populære, amerikansk opfundne musikteater.

Her er opslag på alt fra 'Chess' og Andrew Lloyd Webbers 'Phantom of the Opera' til 'Annie Get Your Gun' og Sebastians 'Skatteøen'. Hver musical får sin handling gennemgået og suppleret af en karakteristik af værkets tema og stil tilføjet en anekdote i ny og næ. Vidste De for eksempel, at 'Grease', oprindelig skabt som garagemusical på et skrabebudget af bare 171 dollar, blev et hit i Mexico under navnet 'Vaselina'?

Nå, pyt. Hovedparten af bogens oplysninger er relevante, anekdoterne er placeret i kasser for sig, og der er sorteret i stoffet på fornuftig vis. 'Cats' fylder mere end 'La cage aux folles' og er samtidig et godt eksempel på bogens perspektiver og prioriteringer. Foruden at man får handlingen og de forskellige karakterer præsenteret, lærer man, at 'Cats' er baseret på noget så overraskende støvet som forskning i T.S. Eliots efterladte skrifter. Og at musicalen er den forestilling, der har spillet suverænt længst, både i London og New York.


Bogens illustrationer er konsekvent valgt fra danske opsætninger. I forbindelse med 'Cats' selvsagt fra Det Ny Teaters aktuelle opsætning. De internationale musicalsucceser er naturligvis i fokus, men med en særlig opmærksomhed rettet mod danske scener og et rimeligt udvalg af danske musicals er dette på alle måder en oplagt julegave til danske musicalfans.

At der lejlighedsvis, som i handlingsreferatet til 'The Rocky Horror Show', optræder kluntede sætninger og endda en korrektursvipser i ny og næ, tager ikke noget fra bogens solide substans. 'Musicalguide' er en relevant tilføjelse til det marked af opera- og operetteførere, danske læsere i forvejen har adgang til.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce