0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Min avis forstår mig ikke

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Vi forstår ikke hinanden. De, kære læser, griber dagligt avisen i forventning om at forstå en stadig mere uoverskuelig verden. Jeg derimod, som er miljøskadet efter ti år som journalist, vil gerne fortælle dig noget nyt hver dag og pirre din nysgerrighed med overraskende vinkler.

Og tro mig, mine kollegaer og jeg gør det i den bedste mening, for vi tror, at det er det, du vil have.

Det er bogen 'Forstå verden - politisk journalistik for fremtiden', som påviser denne forståelseskløft mellem dem, der læser aviser, og os, der laver dem. Bogen giver med afsæt i omfattende forskning og helt friske interview med avislæsere, et overbevisende bud på, hvordan aviserne kan komme læserne i møde.

Hvad skal vi nyhedshunde så gøre ved den triste kendsgerning, at dagbladene i løbet af de sidste ti år har mistet en kvart million læsere?

Vi skal først og fremmest stoppe jagten på nyheder. Ligegyldigt hvor hurtige vi er, bliver vi overhalet af de elektroniske medier. For læserne er arbejdsdelingen klar: Radio, tv og internet giver den hurtige opdatering af informationer. Avisen skal give helhedsbilledet.

Særligt fokus sættes på politisk journalistisk og her er bogens bud også klar tale. Ud med proceshistorier om Christiansborgs snirklede gange og magtspil. Og ind med historier om sagernes substans - læsernes umiddelbare spørgsmål er: Hvad angår det mig? Det skal den daglige avis give svar på, hvis den vil overleve.

Endelig har bogen konkrete bud på hvordan bedre grafik, kortere artikler, flere indgange på artikler er måden at bruge avisens styrke - som et godt medie til at give læserne valgfrihed til at hoppe rundt mellem de forskellige elementer.


Samlet set er 'Forstå verden' altså en ordentlig en over snuden på nyhedshundene på avisernes redaktioner. Og nyhedshunde er vel alle, der har haft deres daglige gang på en avisredaktion.

Alligevel er bogens bud egentlig ikke fremmed på avisredaktionerne. Det er noget, vi godt anede - bla. på baggrund af egne læserundersøgelser. Måske ikke udtalt så radikalt som her, men alligevel. Og vi arbejder på det. Bedre grafik, nyhedstemasider med mange elementer osv.

Bogens største fortjeneste er, at den i klart sprog formulerer en vej for aviserne at gå og samtidig giver referencer til et stort teoriapparat, der trækker avisernes krise op af den danske andedam.

Der kan rejses flere indvendinger mod bogens håndfaste konklusioner. Mest oplagt, at aviserne er første led i nyhedskæden, som anvist i bogen 'Først med det sidste - en nyhedsuge i Danmark' fra sidste år. De elektroniske medier trækker i vidt omfang på disse og kan groft forenklet siges at være en filmatiseret udgave morgenaviserne. Hvad ville der ske, hvis ikke disse nyheder kom fra aviserne?

Og hvordan sammensætte en avis hver dag, hvis det ikke først og fremmest er nyhederne, der er limen, som holder siderne sammen. Der er ikke noget entydigt svar på dette.

Enkelt bliver det heller ikke at leve op til kravet om på den ene side flere baggrundsartikler og på den anden side kortere artikler. Alle, der har kæmpet med at udrede komplicerede sager på snoldede 25 centimeter avisspalte, ved, hvor svært det kan være. Selv meget kreative grafiske løsninger, som bogen foreslår, kan ikke altid bringe frelsen.

Men disse vanskeligheder og udfordringer, der knytter sig til bogens anbefalinger, ændrer ikke på, at bogen giver den hidtil klareste melding fra læsere til journalister. Og vi ville være nogle skarn, hvis ikke vi lyttede.

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce