0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Verden set fra boldens indre

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Pludselig farer en bold ud over sidelinjen fra den træningsbane, hvor FCK's spillere varmer let op inden novemberaftenens kamp mod selveste Ajax Amsterdam.

Ude på kridtstregen forstummer den muntre mumlen mellem de modne mænd i jakkesæt og lange frakker, der står og vogter på deres investering, fodboldspillere. Uden et sekunds overvejelse spurter de halvgamle mænd af sted med frakkeskøderne piskende efter sig i samme retning, boldens.

En af mændene på sidelinjen i Holland var naturligvis direktøren for Parken Sport & Entertainment, Flemming Østergaard. Måske bedre kendt som Don Ø af FC København. Han fortæller den i 'Fodbold set fra månen'.

En glimrende antologi om fodbold, som gør ventetiden langt sjovere, men måske dog med en lidt misvisende titel. For i modsætning til alle de utroligt kloge ord fra alverdens til lejligheden helvedes fodboldinteresserede professorer og poeter, der hældes ud over os i disse ugers ventetid på kick-off i Japan, er dette faktisk beretninger inde fra fodboldens eget univers. I hvert fald for flertallets vedkommende.


For det viser sig - surprise, surprise - at fodboldspillere som Martin Jørgensen, Preben Elkjær, Marc Rieper og gode gamle Henning Enoksen både kan tænke, føle og formulere sig. Ligesom 'bagmænd' som Flemming Østergaard og Birger Peitersen. Det er bare fordømt sjældent, vi får lejlighed til at høre eller læse dem gøre det.

Ikke fordi de sportsjournalister, der er sat til at beskæftige sig med fodboldens eventuelle personligheder, er dårlige, men fordi de er underlagt de sædvanlige tåbelige vilkår i mediemaskinen. Det vil sige små korte bidder af den aktuelle og svedige virkelighed i kampens hede. Sekundets spænding frem for ethvert tilløb til eftertanke.

På den måde kan vi få plads til noget mere curling for kvinder og lange beretninger fra Øster Bøvelses smukke kamp for at slå Nedre Oppeby ud af pokalturneringen. Måske smukt nok, men da fodbold nu er nationalsporten og den sportsgren, interessen endnu en gang samler sig om denne sommer kloden rundt, er det vederkvægende, når dens vigtige repræsentanter får taletid som her.


Tag nu eksempelvis Marc Rieper - ifølge det billede, vi kender fra mediemaskinen, en småhård forsvarshund fra Århus, Brøndby og Celtic, der blev den barske og lidt bøvede (læs: smådumme) hjælpetræner for den ligesindede John Stampe i AGF.

Well, Rieper skriver begavet, nøgternt og ærligt om sin tur til Omagh i Irland, hvor en 250 kilo tung IRA-bombe i 1998 lige efter VM i Frankrig dræbte 28 mennesker. En af dem var Oran Docherty, otte år og Celticfan.

Riepers rejse til begravelsen som officiel repræsentant for den katolske, skotske klub er rørende læsning og giver et helt andet billede af livet som professionel og de pligter, der følger med.

Et liv, der ifølge en anden bidragsyder, Preben Elkjær, stiller så store krav, at den vedtagne norm om at fodboldspillere er dumme, simpelthen ikke holder.

Til gengæld er både Elkjær og Østergaard inde på, at fodboldens ledere, som ofte er benhårde repræsentanter for erhvervslivet, er dumme. Eller i hvert fald lader sig forblinde, så snart de involverer sig i fodbold og spurter efter den bold, som ryger ud over sidelinjen.

De har aldrig glemt den indre drengs glæde ved det helt elementære i fodboldspillet, og derfor formår de ikke at gøre fodbold til en forretning. Det er på sin vis denne drengede glæde, som er årsagen til den omsiggribende ruinering af de danske fodboldklubber. Mener i hvert fald Preben Elkjær og Don Ø.


Omvendt er den drengede glæde ved at spille fodbold og træde i karakter som mand - med ret og ikke mindst pligt til at optræde som en sådan - på banen og diskutere spillet på afstand en ren maskulin foreteelse.

Kvindelig interesse for fodbold og kvindefodbold er et postulat. Mener journalisten og teologen Sørine Gotfredsen i et af bogens mere overraskende (og befriende, lad os bare indrømme det, brødre) afsnit.

Det skal nu ikke afholde kvinderne fra at dele vores glæde over den kommende måneds udfoldelser fra morgenstunden. I det tv-apparat, som trods alle moderne teknikker ikke kan erstatte den fuldfede oplevelse af at være på stadion. Og måske ligefrem følge og lære et hold at kende søndag efter søndag. I det virkelige og sande frirum, som ifølge Århus-biskoppen Kjeld Holm er fodboldens store fortjeneste i hans liv.

»Hvad skal det til for? Har jeg brug for det? Vil min kone og mine børn holde mindre af mig, hvis jeg ikke interesserede mig for fodbold? Næppe! Vil mit arbejdsmæssige og politiske engagement lide skade, hvis jeg holdt op med at komme på Århus Stadion? Selvfølgelig ikke! Vil jeg miste den mindste tøddel af min livsforståelse, hvis jeg pludselig blev uinteresseret i fodbold? Naturligvis ikke!«.

Skriver Kjeld Holm. Han står der igen, når den nye sæson fløjtes i gang i eftersommeren. Fordi han ikke kan lade være. For en sand fodboldfan er der altid en ny sæson og nye mål at se frem til. Også for de børn og unge, der kan udfolde talentet på fodboldskolerne på Balkan, som overskuddet af denne bog går til.

Skribenterne deler nemlig deres tanker fra boldens indre med os ganske gratis. Ikke en nikkel får disse professionelle og profilerede mennesker for deres indsats for at underholde os med eftertanker i boldens luftstrøm. I sig selv en spændende tanke i en pengestyret fodboldverden.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce