0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Det kloge køleskab og de bløde værdier

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

En mobiltelefon kan fås for en slik, for det er det medfølgende abonnement, der skal tjenes penge på. Om føje år vil man måske også kunne få en bil billigt, mod at firmaet til gengæld får kontrakten på at levere benzin, reparationer, trafikinformationer og andre ydelser, der bruger en bil som udgangspunkt.

De produkter, der var så vigtige i industrisamfundet, bliver i højere grad bare platform eller udgangspunkt for service og processer, der binder kunde og producent sammen på en helt ny måde.

Det handler ikke længere om ejerskab, men om adgang. At eje ting bliver ikke så vigtigt som at have adgang til oplevelser og informationer. Panasonic udvikler et internet-køleskab, der selv registrerer, hvilke varer der tages ud og sættes ind. Man overvejer at sælge køleskabet billigt og i stedet tjene pengene på indkøbsservice, skræddersyede madopskrifter, helsetjenester og andre køleskabsrelaterede ydelser.

Skiftet fra produkt til proces er en af de tendenser i teknologi og samfund, som den rejsendeøkoteknojournalist Peter Hesseldahl fremhæver i bogen 'Den globale organisme' (at bogen understøttes på www.global-organisme.dk er i sig selv et eksempel på proces og kunderelation; her anbringer forfatteren løbende artikler og videoklip om bogens emner).

Vi forbindes globalt i stadigt nye sammenhænge, der ikke kan styres ét sted fra og derfor i vid udstrækning beror på selvorganisering. Det giver større frihed, men også større ansvar, fordi vore handlingers konsekvenser rækker længere i det globale samfund.

Industrisamfundets mekaniske verdensbillede forandres til et biologisk, idet det globale samfund er som et komplekst system med uforudsigelige helhedspræg. Heraf også bogens titel, 'Den globale organisme'.


Som forfatterens to forrige bøger trækker også denne på interview med internationale guruer fra hightech og økologisk tænkning: Hans Moravec, Ray Kurzweil, Jeremy Rifkin, Ulrich Beck, Amory Lovins, Paul Hawken m.fl.

Budskabet er konstant: Udviklingen inden for it, intelligent boliggrej og bioteknologi er på samme tid spændende og foruroligende. Men besinder vi os på virkelige værdier - som Hesseldahl udpeger som ansvarlighed, forpligtelse, kreativitet og kærlighed - så kan vi også vælge en fremtid, der fremmer dem.

Som læser følger man let Hesseldahls drengebegejstring over de smarte nye dimser, der opfindes rundt omkring: sværme af små autonome robotter til kloakarbejde, maling, der vedligeholder sig selv, ligesom lotusblade renser snavs af sig i regnvejr, intelligente træningssko, der overvåger løberens puls, blodtryk og svedafsondring og sender advarsler, når træningen overdrives osv.

Og man nikker, når han fornuftigt opregner alle omkostningerne ved et hurtigere, mere overfladisk og storforbrugende samfund, hvor information og it er kilden til meget godt og meget skidt.

Forfatterens samvittighed er toptunet, og på en elevator i et megabutikscenter i Shanghai går det op for ham, at alle disse driftige kinesere ikke har i sinde at springe kapitalismen over og gå direkte til noget mere intelligent og bæredygtigt - næh, de vil have alle vores åndssvage forbrugsgoder med, for de ser jo også amerikansk tv.

Så hvad nytter det hele, vi er selv små monstre, vi sviner og sender regningen videre, vi handler mod bedre vidende, og vi vænner os til det.


Det er jo så fuldstændig rigtigt, Peter Hesseldahl. Men jeg kan ikke bære at skulle læse det samme hvert tredje år i en ny bog fra din hånd, det samme billede malet med lettere og lettere pensel. Hvis denne bog er skrevet til 2.g'ere og folk, der har været for længe på orlov, så lad gå da, den ér velskrevet og letlæst, men hvad med os, der har lidt mere strøm i roen, vi har også brug for dit input.

Lad os få en roman, en øko-it-utopi, et teknologipolitisk manifest, en bidende kritik af en økoteknologisk visionsfattig Fogh-regering; hold op med alt det rejseri og bliv hjemme og se på Danmark, hvordan bliver vi et foregangsland på alle dine nøglepunkter?

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce