0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kendte københavnere

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
ingen
Foto: ingen
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Går man rundt i f.eks. London eller Dublin, ser man tit og ofte tavler sat op på husene, tavler der fortæller, at i dette hus har den og den berømthed boet. Går man rundt i København er det sjældent, at man får den slags oplysninger.

Nogle steder kan man dog finde lidt. F.eks. kan man i Krystalgade 6 læse, at her boede Georg Brandes, mens han skrev manuskriptet til sine forelæsninger om hovedstrømninger i det 19. århundredes litteratur, på muren til Søkvæsthuset på Christianshavn får man at vide, at ægteparret Heiberg i en årrække havde deres hjem, og på huset beliggende i Badstuestræde nr. 19 får man at vide, at sprogforskeren Rasmus Rask, ham med mottoet 'Sit fædreland skylder man alt, hvad man kan udrette', havde sin bolig her omkring 1830.


Men det er ikke på ret mange huse, man får noget at vide om de mennesker, der engang gik/løb op og ned ad trapperne, sad ved skrive- og spiseborde, arbejdede, elskede og sladrede. Så derfor er det, hvis man hører til dem, der synes, det er ganske sjovt at få noget at vide om dem, der før os sled på brostenene og på den ene eller anden måde var med til at forme landet og kulturen, skal man anskaffe sig T.M. Sandaus bog om 200 kendte danskere i 1800-tallets København.

T.M. Sandau fortæller kun om de huse, som endnu findes. Og dem er der faktisk temmelig mange af. Man kan ikke andet end at blive glad over, at det ikke er lykkedes at 'modernisere' (læs: ødelægge) det indre af København, på samme måde som det er sket med en del andre byer.

De kendte kulturpersonligheder er rigt repræsenteret, f.eks. H.C. Andersen og Søren Kierkegaard. Begge genier flyttede ustandseligt, så dem får vi en del at vide om, for T.M. Sandau fortæller små historier om de pågældende på hver adresse.

Men der er ikke kun de store kendte, andre er også med. F.eks. vidste anmelderen ikke noget om Erik Ritzau, ham der lavede nyhedsbureauet. Det gjorde han i 1866, og han havde til at begynde med kun fire abonnenter. Grundlæggelsen af bureauet fandt sted i Fiolstræde 16.

I Klosterstræde 15 blev bladudgiveren Carl Aller født i 1845, og juristen eller rettere opfinderen Søren Hjorth boede her, da han efter en overraskende karriere både herhjemme og i England slog sig ned i København. Søren Hjorth opfandt om ikke ligefrem dynamolygten så dog -princippet, som senere skulle få stor betydning.


På Nikolaj Plads 9 boede på sine gamle dage komponisten til melodien, vi alle sammen kender, nemlig den til 'Der er et yndigt land'. Som gammel, fortæller T.M. Sandau, at H.E. Krøyer, som han hed, mistede sit gode humør, men var godgørende mod mange fattige.

Og på Sankt Annæ Plads 9 boede lægen C.E. Fenger, som kæmpede for bedre boligforhold for almindelige mennesker og var en af initiativtagerne til opførelsen af Brumleby, de første 'sunde' arbejderboliger i København.

I sådan en bog er der altid småting at knurre over. En af dem er bemærkninger om Oehlenschläger, der i årene fra 1812 til 1821 boede i Bredgade 33, det var i de år, da striden med Jens Baggesen stod på.

Her skriver Sandau: »Men på hjemmefronten levede han et stilfærdigt liv med sine børn og hustruen Christiane«. Det turde være løgn. Adam og Christiane havde et yderst besynderligt samliv, som hele byen fulgte levende med i.

Der ligger en masse oplysende og kulturhistorisk stof i bogen, så næste gang vil jeg tage den under armen, når jeg dasker en tur gennem byen. Den er nemlig for stor til, at man kan have den i lommen.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu