0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Frisk fra stenovnen

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
ingen
Foto: ingen
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

I en tid, hvor pizza alt for ofte er reduceret til at være fastfood, hvis ikke ligefrem junkfood, der sælges i 'slices' overlæsset med kylling, hakket kød og ananas, og hvor de fleste pizzahandlere konkurrerer på prisen snarere end kvaliteten, er det godt at blive mindet om, hvad pizza også kan og bør være.

Det bliver man på bedste vis af den ualmindeligt smukke, underholdende og anvendelige pizzabog, som den svensk-napolitanske designer Nikko Amandonicos har skabt i samarbejde med en lille skare seriøse pizzaentusiaster fra Italien, Sverige og England.

'La Pizza' er en stor og farvestrålende bog, som ved første øjekast kan ligne en af den slags overudstyrede publikationer, som falder et sted midt imellem rigtige kogebøger og pyntebøger til sofabordet.

Men her er der faktisk en mening med alt det dyre udstyr: bogens ærinde er nemlig ikke bare at levere nogle opskrifter, præsentere de relevante råvarer og fortælle nogle gode historier, men i høj grad også at gøre opmærksom på, at pizzaen har sin egen æstetik, hvis regler, hvis de overholdes, resulterer i meget smukke måltider, og at pizzaen har sin rod i en bestemt kulturel tradition, nemlig den napolitanske.


Billederne skildrer de forskellige klassiske pizzaer som enkle variationer over samme grundtema og præsenterer pizzabagningen og dens naturlige napolitanske omgivelser så appetitligt og med en så smittende begejstring, at man får lyst til straks at sætte kursen mod de kuppelhvælvede, brændefyrede stenovnes og San Marzano-tomaternes hjemstavn.

Tekstens gennemgående budskaber er, at enkelhed er en dyd, at de klassiske opskrifter er de bedste, og at en ordentlig pizza kræver nogle få udsøgte råvarer, som skal behandles med den allerstørste omhu.

I denne ånd gøres der meget ud af det napolitanske pizzaselskabs officielle regler for god pizzabagning, som selv om de kan være svære at praktisere hjemme i køkkenet, alligevel er nyttige at holde sig for øje.

Der præsenteres én og kun én pizzadej, og der fortælles kyndigt og nyttigt om tomater, mozzarella, basilikum, hvidløg og olivenolie, som i forskellige kombinationer udgør grundfyldet i alle de bedste pizzaopskrifter.

'La pizza' er en god bog at varme sig ved i den danske vinter og en inspirerende og nyttig bog hele året. Oversat med liv og lyst og synlig sagkundskab af Peter Parkov.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce