0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ministeren og torsken

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
ingen
Foto: ingen
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Den tidligere udenrigsminister og Venstre-formand Uffe Ellemann-Jensen udgiver i dag på sin 60-års fødselsdag en bog med den fremragende titel 'Ude med snøren'. Undertitlen 'Fisk og mennesker jeg har mødt' er også god, men den antyder samtidig det problematiske ved bogen.

For ind imellem de mange historier om først 'Laksen' (60 sider), så 'Torsken' og 'Ørreder' (hver 30 sider) og til sidst den krigeriske gedde og de fredsommelige ferskvandsfisk, de eksotiske, de små og så videre, hører vi også (som lovet) om mennesker, Uffe Ellemann har mødt, både i sin egenskab af lystfisker og i sin egenskab af minister.

Bogen er fuld af glæde, livserfaring, intelligens og frækhed. Hvorfor bliver denne læser så forstemt? Det kunne være, fordi emnet lystfiskeri ikke interesserer mig, men forfatteren har selv sagt i radioen, at bogen mest er til ikke-fiskere, så den diskvalifikation (som jeg ellers var parat til at undskylde) har han løst mig fra.


Først og fremmest må vi endnu en gang konstatere, at naturoplevelser ikke lader sig dele pr. bog, i hvert fald ikke med dem der ikke har referencerammen.

Og har man ikke stået i waders i en elv eller været ude på en kutter i storm eller mærket en stor fisk smutte af krogen, så rammer en stor del af bogen nok forbi.

Men læseren får et meget klart indtryk af, at udenrigsminister er et udmærket bi-erhverv for en lystfisker, for sikke mange dejlige rejser til eksotiske steder og med tip-top servicering man får i den funktion.

Det er ministeren vel undt, så meget desto mere som han har en solid pointe, når han påpeger, hvor vigtigt det er for de rette beslutninger og den for ham vist ikke så letkøbte ligevægt at tage ud at fiske midt i vanskelige forhandlinger.

Han gør også meget ud af det positive ved, at de nordiske ministre i en årrække rystede embedsmændene af sig og tog på fisketur og på den måde undgik, at substantielle konflikter eskalerede eller blev uløselige.

Jo tak, fint nok, men på den anden side er det vel ikke principielt betryggende, at toppolitikere fisker eller spiller golf sammen (eller for den sags skyld deler elskerinde) og således ordner tingene uden for referat?

Jeg ved, jeg lyder paranoid (en sovjetisk erhvervsskade), og dette er ikke stedet at få ondt i halefinnen, men alligevel ...


Ind imellem fisketurene ordnes en krig i Golfen, Muren falder, Sovjetunionen opløses, og euroen skal indføres. Kuppet i Moskva sker ærgerligt nok lige før en nordisk minister-fisketur fra Skagen, hvor vejret var perfekt. De baltiske landes løsrivelse vurderes dog til at være en aflyst fisketur værd.

Nu skal man ikke være humorforladt og kaste sig over en smart bemærkning - men på mig virker sammenblandingen af privat fornøjelse og offentligt embede uheldig.

Og selv om der er politikerportrætter (herunder et enkelt giftigt), som virker relevante i sammenhængen, tror jeg det havde klædt bogen kun at handle om fiskeri og dermed forbundne oplevelser og gode råd.

Så vidt jeg kan skønne, er der i 'Ude med snøren' rigtig meget godt stof - både drama, pral og anbefalinger - for dem, der er ramt af, hvad forfatteren kalder 'bacillen'.

Derfor vil jeg anbefale denne bog til lystfiskere og glemme Uffe Ellemann-Jensens egen påstand om, at den er til os andre.

Denne anmeldelse blev vist lidt smålig. Det er nok bare misundelse. God fødselsdag!

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce