0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Læs den - før du får brug for den

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
ingen
Foto: ingen
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Man kan ikke presse forældre til at blive sammen for børnenes skyld. Den tid er for længst forbi. Og sikkert også godt det samme.

Men man kan noget andet: opfordre dem til at gå ordentligt fra hinanden - af hensyn til børnene. Måske udtrykt enkelt sådan, at de skal bevare forældreskabet, selvom de opgiver ægteskabet.

Det er virkelig her, pointen ligger i et samfund, der oplever så mange skilsmisser/opløsning af parforhold som det danske samfund.

Et skøn siger, at hen mod 30 pct. af alle danske børn kommer til at opleve sammenbrud i deres familie, inden de fylder 18 år.

Det er her Morten Nissens bog kommer ind i billedet. Den handler om tiden efter skilsmissen, nemlig samværet mellem barn og forældre, og især når problemerne er gået i hårdknude.

Årsagen er selvfølgelig, at forældrene er uenige, men også, at de blander deres egne konflikter ind i samværet med barnet. Et langt stykke ad vejen oplever de uden tvivl deres forhold til barnet som en slags ejerskab.


Bogen bygger på interviews med forældre, hvor nogle har oplevet skilsmissen som børn og nu i interviewet fortæller om, hvorfor det gik, som det gik.

Andre står som forældre midt i skilsmissen, der har været behandlet ved statsamt og civilretsdirektorat. Interviewene er fra forskellig vinkel, men de tegner et meget nuanceret billede - og de er hver for sig et lærestykke i, hvor skævt det kan gå, når den gode vilje og det hårde arbejde mangler.

Det er parter, der ikke kan blive enige, der stævner hinanden, der nedgør hinanden, der mistænker hinanden - der bruger børnene i deres spil mod hinanden. Og børnene taber.

Kan det undgås? Svaret er ja - og det er også tilfældet i de fleste skilsmisser. Morten Nissens bog ender med en opstilling af 10 børnekrav til forældre ved en skilsmisse.

Det er krav, der bl.a. drejer sig om forberedelse, om at undgå oplevelsen af skyld, om at kunne blive i sit miljø, om at få medbestemmelse - men ikke blive overladt et for stort ansvar samt om at bevare kontakten til slægt og bedsteforældre.

Bogen rummer ikke større analyse. Den er slet ikke teoretisk. Den er noget andet, nemlig en rapport fra en barsk virkelighed. Formidlet af en forfatter, der har arbejdet med skilsmisser i 20 år.

Derfor har bogen fat i de helt centrale spørgsmål, hvor det indimellem gør ondt langt ind i sjælen: Kan verden virkelig være så ond? Men dens budskab er tydeligt: Vi kan gå ordentligt fra hinanden, hvis vi vil.

Derfor: Læs den, før du får brug for den!

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce