0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

'Gør det selv'-kvinder

Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

En gruppe kvindelige forskere satte sig i 1990 for at aflokke landets arkiver historier om kvinder og kvindelige livsforhold. Det er unægtelig sket før, men i dette tilfælde bundede indsatsen »i retfærdig harme« over, at kvinder endnu en gang var fraværende i et nyt, nationalhistorisk samleværk, nemlig Politikens og Gyldendals Danmarkshistorie.

I modsætning til hvad man skulle tro, hvis man tager vores nationalhistoriske værker for pålydende, er resultatet af de kvindelige forskeres arbejde langtfra magert. For det myldrer med hviskende og højtråbende kvindeliv i landets arkivalier, bare man finder det vigtigt nok at lytte efter.

Foruden udstillinger og foredragsrækker har forskergruppen indtil nu barslet med fire artikelsamlinger, hvoraf 'Handlingens Kvinder', der er redigeret af Anette Warring og Karen Hjorth, er det sidste skud på stammen.

Til forskel fra den forrige artikelsamling 'Bur' fra 1996, som dykker ned i almindelige kvinders historie, er 'Handlingens Kvinder' traditionelle Her-story fortællinger, der lader samfundets mere markante personligheder træde frem fra de glemte gemmer.

irgitte Skeel og Christiane Warnstedt, to adelige damer fra 1700-tallet og 1800-tallet, portrætteres fordi de i valget mellem at gå til bunds eller lade mænd forvalte deres ejendom som noget helt tredje valgte at tage hånd om deres livssituation.

Christiane Warnstedts lille monument står et sted i skovstrækningen mellem Frederiksdal og Lyngby og jeg har ofte undret mig over granitblokken i skovbunden, når jeg hastede forbi iført løbetøj. Fra nu af er der liv i stenen og næste gang vil jeg standse et øjeblik og sende en respektfuld tanke til den gamle dame hinsides.


Fra overklassekvindernes usædvanlige hverdagsliv trækker forfatterne linien til en række kvinder, der brugte krudtet på at gøre andres liv bedre. Blandt andet Diakonissestiftelsens mangeårige leder Louise Conring, hvis lange brevveksling med Danmarks dronning Louise vidner om et nært og fortroligt forhold, som også resulterede i stiftelsens oprettelse i 1863.

Men trods mange gode bidrag må Bente Rosenbeck og Hanne Rimmen Nielsens artikler om Vera Skalts, Manon Lüttichau og Henni Forchhammer imidlertid fremhæves fordi det biografiske stof analyseres i sin samfundsmæssige kontekst.

Man er bedre rustet til at forstå hvorfor Vera Skalts og Manon Lüttichaus arbejde med Mødrehjælpen og den Sociale Højskole i 1930erne bidrog til omkalfatring af enlige mødres samfundsmæssige status.

Ligesom hårene i nakken rejser sig i ægte ærbødighed, når man opdager, at de eneste kvindelige delegerede ved Folkeforbundets første forsamling i 1920 var tre skandinaver, og den første kvindelige taler i plenarforsamlingen var danske Henni Forchhammer.

I de artikler hvor det samfundsmæssige liv omvendt flagrer som en gammel teaterkulisse i baggrunden, fordi den biografiske dokumentation har ligget forfatteren mere på sinde, forbliver de historiske personer mere skabelonagtige og væsentligheden af deres handlinger sværere at vurdere.

Når det er sagt, kan forskergruppens initiativ ikke roses nok. Af logiske grunde handler det ikke længere om at sparke kvinder ud i det offentlige liv eller inspirere dem til at kræve samfundsmæssig indflydelse. Det handler om intet mindre end at øge vores nationalhistoriske bevidsthed.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce