0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

På sporet af en far

Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

En far og hans lille søn kigger ud ad vinduet. Et eller andet sted derude er der krig, verdenskrig, men lige på den anden side af ruderne er der spor i sneen. »Der har været dyr i nat, der er spor derude«, siger faderen, hvorefter de to går ud for at se nærmere på sporene, der fortaber sig på den anden side af vejen. Få år efter er faderen død, likvideret af modstandsbevægelsen.

Ulrich Horst Petersen skriver det ingen steder i sin fine nye essaysamling, men et eller andet sted under de fleste af teksterne, både dem, der eksplicit handler om besættelsestid og politik, og dem, der handler om kunst, vandrer en søn stadig rundt i sneen. Dømt til et livslangt forsøg på at forstå de mekanismer, som førte til at kategorien 'far' en dag blev skiftet ud med kategorien 'landsforræder'.

Som man vil forstå, er det både på det helt personlige plan og i en danmarkshistorisk sammenhæng et stort og vigtigt stof Ulrich Horst Petersen skriver om og på i sin nye bog. I en medrivende blanding af sanselig selvbiografi - med plads til barndommens 'kunsthonning' og erstatningstyggegummi af paraffin - og knivskarp og aldeles usentimental refleksion, stiller forfatteren ikke mindst skarpt på størrelser som verdenskrig, besættelse og nazisme. På skyld og soning.

Det har han også gjort i tidligere bøger, men i 'Forsøgets tid' rammer han en tone, der gør læsningen sært gribende. Tonen har at gøre med Horst Petersens præcise sprog, men først og fremmest med etik. Man mærker, at det er en moden, livsklog mand med sans for ret og uret og menneskers besvær med at skelne, der skriver - og har held til at forbinde sin egen families skæbne med det mægtige og uafsluttede verdensdrama, vi forbinder med navnet Adolf Hitler.


Anledningen er delvis udefrakommende. En dag får Ulrich Horst Petersen uventet brev fra en journalist (Peter Øvig Knudsen, red.), der har interviewet hans fars morder. Horst Petersen er selv midt i overvejelser om at skaffe sig adgang til de arkiver, der ville kunne føre ham til ny viden ad hidtil ubetrådte stier, men nu rejser fortiden sig som et genfærd.

»Jeg læste interviewet og de følgende andre, der havde myrdet andre. Jeg vil ikke sige, at jeg ikke forstod de nu gamle mænd, der fortalte om det, de havde gjort, da de endnu var skoledrenge, for vor trang til at finde en alment agtværdig grund til vore handlinger bliver sikkert ikke anderledes, men blot sat på spidsen, når det er politisk mord, der er tale om, hvilket for så vidt kan tages som vidnesbyrd om, at naturligt er det ikke at dræbe, hvis man da mener at have behov for et sådant«, skriver Horst Petersen i en bog, der på sin egen lavmælte måde endnu en gang rejser spørgsmålet om legaliteten i de likvideringer, herunder clearingdrab, der blev foretaget under og lige efter Anden Verdenskrig af modstandsbevægelsen.

Her er det vigtigt for anmelderen at betone, at Ulrich Horst Petersen, der også beskæftiger sig med moderne højre- og venstreekstremisme, på ingen måde relativerer nazismen, endsige gør forsøg på at forsvare sin faders ideologiske vildfarelse, der er til stede som resonansbund, men ikke behandles eksplicit. Også forfatterens argumentation for, at Danmark gjorde rigtigt i at tilpasse sig besættelsesmagtens krav under krigen er interessant. Det er demokratiets, nogle gange kompromitterende, evne til at udligne, neutralisere spændinger indefra og udefra, der får det til at overleve, mener Horst Petersen, hvis overvejelser skriver sig direkte ind i debatten om den danske deltagelse i NATOs bombardementer på Balkan.


Også essayet 'Stalin på hjernen' om den borgerlige presses heksejagt på venstreorienterede rummer betydelig debatkraft. Horst Petersens pointe er, at der er tale om et fra Frankrig importeret modefænomen, og at det er at skyde gråspurve med kanoner at ville gentage den i Danmark, der modsat Frankrig aldrig har haft et stort kommunistparti.

Ikke alt er politik i 'Forsøgets tid'. Bogen bør også læses for sine fine meditationer over oplevelser med kunst. Forfatteren, der blandt andet har oversat Thomas Mann til dansk, kan sin Proust, Wagner - og Kafka ikke mindst. Horst Petersen, der ligesom Kafka er uddannet jurist, analyserer blandt andet Kafkas gennembrudsfortælling 'Dommen' om en far, der afsiger en uforståelig dom over sin søn. Ikke overraskende gør han det aldeles glimrende.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce