0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Brændpunkt Israel

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
ingen
Foto: ingen
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Hvis nogen havde drømt om en snarlig løsning på den langvarige og blodige israelsk-palæstinensiske konflikt, må de seneste ugers blodsudgydelser have ført til en brat opvågning.

Trods fremskridt i den såkaldte fredsproces har kampene med et slag blotlagt mange års opsparede frustrationer, som kun rigtigt kan forstås, hvis de sættes ind i en større sammenhæng.

Det er præcis, hvad de bliver i bogen 'En stat for enhver pris', som redaktøren af P1s samfundsvidenskabelige magasin 'Synsfeltet', kultursociologen og Mellemøstspecialisten Birgitte Rahbek, netop har udgivet.

Ligesom mange andre bøger om den politisk højspændte problematik er heller ikke denne bog ukontroversiel. Med inspiration fra de såkaldte nye israelske historikere, som gennem de senere år har kastet et nyt lys over deres lands historie, former bogen sig tværtimod som et opgør med mange af myterne bag Israels selvforståelse, og der vil givet være kritikere, som vil anklage bogen for at have en skæv indfaldsvinkel.

Afdækningen af zionistiske lederes kynisme kommer undertiden til at skygge for den forståelige frygt, som mange jøder må føle for naboer, der har ført krige og terror mod dem, og som har ønsket staten Israel i havet. Den del af kritikken kan derfor heller ikke afskrives, men det kan bogen nu heller ikke.

Ud over at være usædvanlig velskrevet giver den nemlig også et vægtigt bidrag til forståelsen af de frustrationer blandt Mellemøstens palæstinensere, som gennem de seneste uger er slået ud i Intifada-lignende tilstande, hvor stenkastende børn og unge er blevet mødt af soldater fra en af verdens stærkeste hære.


Birgitte Rahbek går hele vejen tilbage til den såkaldte Balfour-deklaration fra 1917 - altså før staten Israels oprettelse i 1948 - og fører læseren med op gennem historien på en måde, så gennemgangen får et aktuelt perspektiv.

Den opruller en fredsproces, der nok har haft lovende momenter, men som ikke har løst helt centrale problemer som spørgsmålene om Jerusalem, jødiske bosættelser og fortrængning af palæstinensere, flygtningene helt tilbage fra krigen i 1948-49 og grænsespørgsmålet.

Og den afdækker problemerne ved en fredsproces, hvor de jødiske bosættelser er fortsat, alt imens palæstinensiske byer på Vestbredden er blevet inddelt - og til tider gennemskåret og isoleret - i områder med sterile betegnelser som A, B og C, der angiver i hvor høj grad et område er under palæstinensisk kontrol. Det har helt konkret betydning for en dagligdag med adskilte veje, kontrolposter og begrænsninger af levevilkårene.

Alt sammen er det medvirkende til at forklare, hvorfor de palæstinensiske reaktioner blev så voldsomme, da den israelske Likud-leder Ariel Sharon for nogle uger siden (og efter bogens udgivelse) besøgte Tempelbjerget i Jerusalem.

Det var således ikke bare reaktioner på et besøg med stor symbolværdi - gennemført af en person, som mange palæstinensere ser som et ondskabens ikon, bl.a. i kraft af hans omstridte rolle ved massakrerne i de to palæstinensiske flygtningelejre Shatila og Sabra i 1982 - men er også udtryk for mange års opsparede frustrationer.

Disse er givetvis kun blevet værre af, at mange palæstinensere også føler sig sviget af både PLO-lederen Yassir Arafat, hans korrupte styre og af arabiske ledere, der ofte har været mere optaget af egne dagsordener end af den palæstinensiske befolkning.

Situationen kompliceres kun af de store og nu tiltagende frustrationer hos en desillusioneret jødisk befolkning, som under Golfkrigen for mindre end ti år siden så PLO støtte Iraks diktator Saddam Hussein i hans angreb mod Israel, og som i årevis har været vidner til terror og frygt for naboerne. Og som nu har indset, at de er splittet i en jødisk og en ikke-jødisk befolkning.

Sådan en konflikt kan kun løses gennem en målrettet opbygning af gensidig tillid, og herunder - som Birgitte Rahbek påpeger - at parterne er rede til at påtage sig deres respektive ansvar for en næsten uoverskuelig række af ulyksaligheder.

Kan være at forsoningen kan ske på grundlag af principperne i den nuværende fredsproces, eller at man igen skal overveje den binationale løsning, som bogen slår til lyd for. Lige nu er udviklingen kørt så meget af sporet, at man i sine sorteste øjeblikke kan have svært ved at frigøre sig fra en af Birgitte Rahbeks afsluttende linjer: »At oprette en stat er én ting. At sikre dens fortsatte eksistens er en anden«.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu