0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Drengen der fik sit køn brændt af

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
ingen
Foto: ingen
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Under en rutinemæssig omskæring i 1966 mistede den ene af to identiske 8 måneder gamle tvillinger sin penis. Hans kønsorgan blev simpelthen brændt af. Forældrene, der begge var ganske unge, blev forståeligt nok rædselsslagne og vidste ikke deres levende råd.

Det gjorde lægerne på deres lokalhospital heller ikke. Derfor konsulterede de den fremtrædende kønsforsker John Money på Johns Hopkins Hospital i Baltimore og fik her det råd, at lade resten af penis amputere, tildanne feminine kønsorganer og opdrage barnet som en pige.

Ved puberteten skulle han så have nogle korrigerende operationer og såkaldte kvindelige kønshormoner, der ville udvikle bryster og feminine former.

Historien har i mange år været kendt som John/Joan-sagen. Money har skrevet og fortalt om den ved konferencer verden over og brugt den som et bevis for sine teorier om kønsudviklingen.

Pointen i Moneys råd til de unge forældre er, at kønsidentiteten er en fleksibel størrelse, der først og fremmest styres af opdragelsen. Derfor har Money i årevis behandlet babyer født med tvetydige kønsorganer - hermafroditter eller intersextilstande, som vi kalder det i dag - ved at tildanne kvindelige kønsorganer og en utvetydig opdragelse til pige.

Det er lettere at lave kvindelige kønsorganer og herunder en vagina, der kan fungere ved samleje, end det er at rekonstruere en penis.


Moneys teori gik således ud på, at opdragelsen var det vigtigste i udviklingen af kønsrolle og -identitet. Dette står i kontrast til de læger og psykologer, der mener, at biologien f.eks. hormonerne har den altafgørende betydning for vores liv som henholdsvis mænd og kvinder. Det er den klassiske arv vs. miljødiskussion, der er på banen igen.

Og her kom de enæggede tvillinger Bruce og Brian Reimer, som sendt fra himlen. Money havde nemlig aldrig behandlet et barn født med normale kønsorganer - han havde kun haft børn født med tvetydige kønsorganer som patienter - og i dette 'Guds eget eksperiment', som sagen er blevet kaldt, ville den raske tvilling, Brian, endda fungere som den perfekte kontrol.

Bruce blev derfor opdraget som pigen Brenda med pigelegetøj, kjoler og fra det 12. år kvindelige kønshormoner. Hvordan det projekt forløb, handler journalisten John Colapintos bog om.


Det er en fascinerende, men dybt hjerteskærende fremstilling af den unge families og specielt Bruce/Brendas tragedie vi får i 'Som Gud skabte ham'. Hun blev aldrig til en rigtig pige i modsætning til, hvad Money offentligt flere gange har anført.

Bruce/Brenda blev ved med at gå og bevæge sig som en dreng, lege som en dreng og tænke som en dreng. Gennem hele sin barndom blev Bruce/Brenda drillet, hånet og holdt uden for både pigernes og drengenes verden. Han var konstant forvirret og deprimeret over sit liv.

Ved puberteten gik hans stemme i overgang og han nægtede at få foretaget den sidste operation, der skulle have givet ham en fuldt funktionsdygtig vagina. De årlige kontrolbesøg hos Money blev mødt med stadig større modstand, og til sidst nægtede Bruce/Brenda at komme der.

Som 14-årig fik Bruce/Brenda den sandhed, som han altid havde anet, at vide: han var født som en dreng. Han valgte at fortsætte sit liv som mand, tog navnet David og som Colapinto formulerer det, begyndte kampen mod kæmpen Goliath, der i Moneys skikkelse var en magtfuld internationalt berømt videnskabsmand.

David fik fjernet de bryster, som behandlingen med kvindelige kønshormoner havde udviklet hos ham, fik tildannet en ny penis og påbegyndte behandling med mandlige kønshormoner.

I dag er David Reimer gift og stedfar til hendes tre børn. Han lever et relativt normalt liv som mand og som et levende vidnesbyrd om, at man ikke kan ignorere naturen.


'Som Gud skabte ham' er historien om de kræfter, der skaber os som kønsvæsner. Tvillingecasen skulle have dokumenteret, at opdragelsen er det absolut vigtigste i udviklingen af vores kønsidentitet, men den blev tværtimod et overbevisende udsagn om, at biologien spiller en afgørende rolle.

Moneys teorier var i 1970erne meget populære og dele af kvindebevægelsen brugte dem som argument for, at kønsforskelle var kulturelt skabte. Indtil for få år siden var hans teorier standardgods i lærebøger med det resultat, at nyfødte med tvetydige kønsorganer, som nævnt, fik tildannet kvindelige kønsorganer og opdraget som piger.

I Colapintos fremstilling er Money bogens skurk. Han bliver fremstillet som arrogant, selvoptaget og magtliderlig. Den gode derimod er biologen Milton Diamond, der i mange år har været optaget af biologiens indflydelse på udviklingen af kønsrolle og -identitet. Han var en af de første, der for alvor satte spørgsmålstegn ved Moneys teorier og idealiserede fremstilling af tvillingecasen.

I 1997 offentliggjorde Diamond en videnskabelig artikel, der fortæller, hvad vi nu i fuld udstrækning kan læse hos Colapinto. Den har skabt følelsesladede diskussioner blandt de psykologer og læger, der beskæftiger sig med kønsidentitetsudvikling.


Colapinto har allerede fået flere priser for sin bog, der udkom sidste år i USA. Den er meget spændende, men indimellem lovlig kulørt. Bag den glitrede overflade ligger imidlertid et kæmpe researcharbejde. Colapinto har interviewet et hav af mennesker og gennemlyttet timevis af båndoptagelse. Dokumentationen er i orden.

Money er imidlertid ikke kun den perverse, uvederhæftige skurk, som Colapinto vil gøre ham til.

Selvom det med vores viden i dag er klart, at man ikke kan ignorere eller ændre naturen, så skal vi ikke glemme den enorme betydning, som kultur og opdragelse har for udviklingen af vores kønsidentitet.

Kønsidentiteten er et komplekst fænomen, der grundlægges omkring halvandet-års-alderen i et samspil mellem biologi og kultur - der er ikke tale om et enten-eller.

'Som Gud har skabt ham' er også historien om akademiske ambitioner, sårbarhed og magt, og den rummer alle ingredienserne til en spændende historie: helte, skurke, bristede illusioner og til sidst romantik og happy ending.

Bogen har appel langt ud over fagkredse, og jeg tør æde min gamle hat på, at vi snart kan se en filmatisering af Colapintos historie, der vel at mærke er virkelig fra ende til anden.

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce