0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Mange titler

Torben Brostrøms essays om poesi i udvalg.

Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Torben Brostrøm er manden, man altid læser med udbytte, fordi han selv læser med udbytte. Selv den mindste anmeldelse i Information er rig på ord og sammenhænge - ofte de sammenhænge, man ikke selv er belæst nok til at inddrage - derfor bliver man stående ved digtet og sætter forholdet mellem digtet og andre dele af den samme forfatter i stedet for en bredere synsvinkel, som inddrager påvirkninger og inspirationer andetsteds fra.

Den sidste øvelse kaldes for komparatisme og er vel overordnet set Brostrøms fornemste bidrag til litteraturanalyserne.

Christian Lund har udvalgt 18 af forfatterens essays til en præsentation af professorens meget omfattende sans for lyrik - ikke kun modernismen, men også førmoderne fortællere som H. C. Andersen, Jeppe Åkjær, St.St. Blicher, M.A. Goldschmidt og William Heinesen. Læsningerne afspejler en tolerant læser, som aldrig vil udelukke noget poetisk udtryk, men som klart har sin force i modernismelæsningen.

Måske derfor kan det være oplysende at se nærmere på hans andre læsninger.

Hans essay om William Heinesen er noget af det bedste, der er sagt om denne digter, som det er så svært at analysere. Ikke svært at bifalde ham - men svært at drage nye konklusioner på den poesi, som mest indbyder læseren til at hylde og repetere Heinesens egne ord i mattere vendinger.

Her tager Brostrøm især fat på digtet 'Olympia' fra 'Hymne og Harmsang' (1961) og betoner det cykliske i Heinesens livsopfattelse. Han sammenligner Heinesens digt med Emil Aarestrups kendte 'En Middag': »See, vort lille taffel speiler/ sig i Floden ...« - et digt, som Brostrøm ser som en form for 'æstetisk økologi' - et selvspejlende digt om æstetikkens evige skønhedsværdi.

Jo, måske - men her er det, at nærlæsningen af det enkelte digt vel også kunne give helt andre associationer - først og fremmest nærværende i den ene afgørende smertelinje i Aarestrups digt, som Brostrøm ikke kommer ind på: »Ak for Tabet af saameget ...«. I dén linje står digtets dybe melankoli og dødsangst beskrevet - i dén linje står digtets pointe. 'Æstetisk økologi'? - jo, men det var ikke sagen!


Mange digtere er mere enkle og set under en vis synsvinkel udybsindige end deres fortolkere, som komparerer og dybsindiggør værkerne.

Det gælder afgjort William Heinesen, som - om nogen! - egner sig for den intertekstuelle tolkning, med al respekt for Hans Kirk og Otto Gelsted. Den intertekstuelle tolkning tager hele digterens eget livssyn i øje, (også hans billeder og hans musik!) - snarere end forholdet mellem digtet og påvirkninger fra andre digte(re).

Men det er selvfølgelig rigtigt, at Heinesen er mere sensuel i 'Olympia' end Aarestrup i 'En Middag' - og det er rigtigt, at hans forsoning med døden er meget mere klar og overbevist end Emil Aarestrups smerte - netop da de elskendes munde hos Heinesen mødes i den »korsprydede likørflaske«, vender fisken tilbage til sine vande, og kvæget til sine græsgange og værsgo' - helt bevidst! - »de døde til deres huler i mørket.« Det sidste ord har altid døden, sagde Heinesen (selv), uden moralske skrupler.

Er Brostrøm professoral? Jo, hans essayistiske fremmedord er godt valgt, men vil forhindre mange i en rytmisk nydelse af teksterne uden uro for forståelsen. Hans metode tager tid. Det er imidlertid en meget velanvendt tid - og et udvalg, som var både påkrævet og velkomment.

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce