Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og 20 procent rabat på Saxo Premium. Læs mere på politiken.dk/plus.

Russiske befriere begik gruppevoldtægter på Bornholm

Ny bog afdækker problemerne under russernes besættelse af Bornholm.

Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Klemensker på Bornholm, august 1945.

En gårdejerfamilie har besøg af en yngre nabo. De sidder i stuen over kaffen, da de hører larm. Kort efter står tre stærkt berusede russiske soldater i køkkenet. De forlanger sprit.

Da russerne bliver bedt om at gå, bliver de rasende, og under et efterfølgende slagsmål bliver naboen snittet i brystet af en bajonet, mens sønnen på gården får et stik i panden.

Efter et stykke tid med voldsom tumult lykkes det danskerne at drive to af russerne væk og overmande den tredje. Han er bundet, da politiet og en russisk officer ankommer.

Nuancer
Sammenstødet mellem bornholmske bønder og en vild trio fra Den Røde Hær er detaljeret beskrevet i Jesper Gaarskjærs dokumentariske bog 'Bornholm besat', som udkommer i dag.

Det er til gengæld også det eneste sted, offentligheden hidtil har kunnet læse historien, for i 1945-46 blev der lagt låg på enhver historie, der ødelagde billedet af idyl på klippeøen.

LÆS OGSÅ

Med 'Bornholm besat' vil Jesper Gaarskjær nuancere dette billede.

»I fremstillingerne af den russiske besættelse af Bornholm hedder det som regel, at der var nogle småproblemer i de første uger, da de russiske stødtropper ankom, men jeg synes, at jeg får fremkaldt og dokumenteret den grovhed og brutalitet, der også var fra nogle af russernes side«, siger Jesper Gaarskjær.

Han siger, at langt hovedparten af russerne levede stille og roligt med øboerne, men med sin bog vil han også sætte lys på den anden side af besættelsen.

»Der var krigsmærkede sjæle, som forgreb sig på bornholmerne. Vi taler om både voldtægter, gruppevoldtægter og voldtægtsforsøg«, siger Jesper Gaarskjær.

Voldtægter og røverier
I arbejdet med bogen har han fundet en snes voldtægtssager, som foregik fra juni 1945 til januar 1946. I gamle politirapporter har han også fundet hundredvis af såkaldte russersager, som dokumenterer røverier, overfald og indbrud, som i samtiden aldrig nåede ud i medierne.

Det var ellers begyndt rigtig godt i maj 1945. Befrielsesglæden rullede over landet, og bornholmerne ventede med spænding på, at de tyske tropper ville forlade øen. Det skete bare ikke, og folk begyndte at spørge sig selv, hvor englænderne blev af. Men de kom aldrig.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden