Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Jubel. Spanien er det land, hvor det smukkeste fodbold spilles i disse år.  Foto fra bogen: Thomas Vilhelm

Jubel. Spanien er det land, hvor det smukkeste fodbold spilles i disse år. Foto fra bogen: Thomas Vilhelm

Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og Saxo Premium til 79 kr. om måneden. Læs mere på politiken.dk/plus


Spanske fodboldmyter pumpes og punkteres i ny bog

Kasper Kloch har rejst rundt til de store klubber og væver deres historie sammen med Spaniens.

Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Når EM i fodbold sparkes i gang i Polen og Ukraine til sommer, er det spanske landshold storfavorit til at kunne rejse hjem med titlen. Indlysende og selvfølgelig, vil mange fodboldfans vrisse.

Spanien har i suveræn stil vundet de to sidste slutrunder, holdet har deltaget i – EM i 2008 i Østrig og Schweiz og VM i Sydafrika i sommer. Men hvad så før det?

Da vandt La Roja fra den iberiske halvø aldrig noget til trods for den favoritværdighed, der følger med at have internationale klassemandskaber som Barcelona og Real Madrid rendende rundt og levere spillere til landsholdet.

Dogmer og lidelseshistorier
I det hele taget er det slående, hvordan det massive udbud af fodbold på alle tv-kanaler i alle døgnets timer har givet os korttidshukommelse i forhold til den ombejlede sportsgren, når man læser i Kasper Klochs ’Futbolmania – Spansk fodbold i sol og skygge’.

Selv om det virker sådan med den øjeblikkelige dominans in mente, har de to førnævnte mastodonter ikke altid styret spansk klubfodbold totalt.

LÆS OGSÅ

Det er ikke længe siden, hold som Athletic Bilbao med dets dogmeregel om kun at bruge baskiske spillere og Atlético Madrid med de mange skandaler og den lange lidelseshistorie for de hårdt prøvede fans kunne deltage i kampen om titler.

Alle de fire hold samt selvfølgelig det spanske landshold portrætteres grundigt og solidt i Kasper Klochs selektive indføring i historie, myter og aktuel position i Spanien.

Udfordrer mindre temperament
Sidste år debuterede Kasper Kloch med den fremragende reportagebog ’En rejse i tyrefægtningens fodspor’. Noget så sjældent som en velskrevet, medrivende og objektiv bog om det mest omstridte fænomen i Spanien.

Men også en bog, der brugte tyrefægtningen som indgang til at fortælle om et lands kultur, historie, politik, interessekonflikter og nutid på en stærkt læseværdig måde.

Det journalistiske trick benytter Kasper Kloch selvfølgelig også i sin bog om fodbold, der er genstand for samme passion som tyrefægtning, men ikke helt på samme måde udfordrer temperament og holdninger.

LÆS OGSÅ

Det er en af grundene til, at det ikke er helt så spændende at følge Kasper Klochs rundrejse til klubberne, deres byer og kvarterer, stadion og fanskare, som det var at følge med tyrefægterne rundt i landet.

Den anden er, at der var langt mere reportage og flere interview i bogen om matadorerne og deres hjælpere, end der er i fodboldhistorien.

Velkendte myter
Da man ikke bare lige sådan får interview med eksempelvis Messi eller træner Guardiola i Barcelona eller Sergio Ramos fra Real Madrid, som pryder bogens omslag, må Kasper Kloch ofte selv fortælle eller interviewe sekundære kilder.

Og som reflekteret forfatter er Kloch hverken sprogligt eller vidensmæssigt i stand til at løfte sit stof op over det for mange fodboldfans velkendte og derfor ordinære.

Med de senere års interesse for spansk fodbold er mange af myterne fortalt før, eksempelvis i engelske Phil Balls ’Morbo’ (2001).

Men Kasper Klochs bog er dog stadig med afstand den bedste, samlede fremstilling af fænomener og klubber på dansk fra det land, hvor den smukkeste fodbold i verden spilles i disse år med kapitler om arbejderklubben i Madrid, Rayo Vallecano, på en gang progressive og stærkt nationalistiske Athletic Bilbao og stormægtige Real Madrid som de bedste.

Så må man leve med, at den kyndige forfatter er blevet lidt spansk inficeret i sin stavemåde af ikke mindst nogle af de hollandske ikoner, der optræder i bogen.

FACEBOOK

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden