0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Et slag i bolledejen

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
ingen
Foto: ingen
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke noget som at få klar besked - og det er netop, hvad man får i en ny bog om brød skrevet af nordmanden Wenche Frølich.

Wenche Frølich er så begejstret for at bage sit brød selv, at hun har studeret alle de komplicerede processer, hævning og bagning implicerer. Hun har brugt 15 år på studierne og undervejs modtaget både norske og svenske bageres hæderspriser.

Som kronen på værket har hun erhvervet sig en doktorgrad i brød og mel, og hendes opskrifter i denne bog er en guldgrube for den, der har lyst til at kaste sig ud i brødbagningens glæder.

Det er lige netop, hvad denne skribent har gjort - og det endda såre flittigt - siden han i december blev begavet med Frølichs fine og overskuelige bog. Resultaterne har været mangfoldige og trods anmelderens begrænsede erfaringer inden for brødbagningsfaget, har de overvejende været til endda vældig stor fornøjelse.

Frølich sparer heldigvis læseren for detaljerne i, hvad hun ved om hævningens komplicerede kemi og melets mikrobiologi.

Til gengæld øser hun af et brødrepertoire så omfangsrigt, at selv den mest nysgerrige og fusionslystne vil finde tilfredsstillelse ved at bladre bogen igennem. Billedmaterialet er uhyre indbydende, og opskrifterne spænder over et bredt repertoire.


Her er alt fra det traditionelle franske baguette, der skal spises helt friskbagt og gerne lunt, til pizza og fyldte russiske pirogger. Vil man hellere have finske pirogger med svampe, lader det sig også gøre.

Mexikanske enchilladas og tortillas, franske croissanter eller italienske bruschetta - de er der allesammen, de eksotiske brødtyper, vi har vænnet os til at gå ud i byen og spise.

Focaccia står side om side med frugt- og solsikkebrød, og har man mere lyst til traditionelle franskbrød, kærnemælksbrød, kartoffelbrød eller gulerodsboller, har Frølich også opskriften.

Indiske nan kræver strengt taget en ægte tandoriovn, hvor de flade brød kan hænge på indervæggen og bage. Deraf den karakteristiske dråbeform. Men med Frølichs bog ved hånden kan også nan fremstilles i Vossen derhjemme, bare man begynder med at tage en almindelig stegepande til hjælp.

Måske er det ikke lige en nordmand, man ville bede om en opskrift på italiensk ciabatta eller filone, men husker man at følge Frølichs anvisninger om størrelsen på - de overraskende små - filonebrød, udebliver succesen heller ikke ved brug af denne opskrift.


De indledende afsnit om meltypernes forskellige karakteristika og fortrin samt om gær, surdej, fedtstof, hæve- og bageforhold giver de nødvendige grundteknikker, der gør, at man hen ad vejen tør kaste sig ud i improvisationer over de mange temaer, bogen anslår.

Opskrifterne er omhyggeligt formuleret, når man lige ser bort fra den lidt frustrerende brug af det upræcise tilsæt.

Der er tænkt over, om dejen hæver bedst under klæde eller under film, om bagepladen skal smøres eller beklædes med bagepapir, og ofte er den rette temperatur på væsken angivet, så pedanten - eller den usikre begynder - kan sikre sig mod mislykkede forsøg ved brug af et køkkentermometer.

Man kan lære at lege med andre hævemidler end gær. Ja der er sågar medtaget en - ganske vist ikke så mundvandsfremkaldende - stenalderopskrift, hvis man skulle have lyst til at smage på vore forfædres daglige, tørre brød.

Frølichs franske rosmarinbrød, der er uhyre nemt at røre sammen, hvorefter dejen væltes direkte ud på bagepladen, er en flot sag, som kan gøre enhver amatørkok revnefærdig af stolthed ved serveringen.


Det bedste ved brødbagning er i virkeligheden den glæde, den bereder både den, der bager, og dem, han serverer sine resultater for. Det er livskvalitet, og dén kan man kun få for lidt af i vore dage.

Derfor dette slag i bolledejen for en omhyggelig bog om, hvordan man bager godt brød. Og som doktor Frølich skriver i sin indledning, er det jo en skrøne, at det tager ret lang tid at bage, for selv om dej skal hæve, varer det jo ikke mere end 10 minutter at slå dejen op. Resten klares i ovnen, mens den liflige duft af nybagt brød breder sig i huset.

Prøv det, hvis ikke du allerede er ihærdig brødbager - og hvis du er, så hent ny inspiration her. Sidst i bogen findes endda et lille kompendium af opskrifter på velsmagende tilbehør til dit hjemmebag. Fra traditionelt hvidløgssmør til den ristede og krydrede egyptiske nøddeblanding dukkah.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce