0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Freud på nettet

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Hemmeligheden i al Hjælpekunst« er ifølge Søren Kierkegaard, at finde sit medmenneske »der, hvor han er, og begynde der«.

Så enkelt kan det siges: en terapeutisk alliance - hvad enten den grunder sig på vejledning, rådgivning eller dybdeborende psykoterapi - må tage udgangspunkt i klientens faktiske verden, hvis ikke den skal sande til i blær, moraliseren eller paternalistisk talen ned.

Det gælder om at møde sine klienter, hvor de nu engang er - og midt i vor tids senmoderne skræppen, er der næppe nogen tvivl om, hvor de mest udfordrende sociale relationer bliver til: tre fjerdedele af danskere har i dag adgang til Internettet, og ifølge Danmarks Statistik er godt 40 procent af østdanskerne dagligt på besøg i det virtuelle rum.

Med andre ord: vore sociale netværk udfolder sig i stigende grad inden for rammerne af the world wide web, og både kommercielle virksomheder og toneangivende rådgivningsinstanser har for længst indset, at internettet er stedet at sætte sin målgruppe stævne.


Men er elektronisk kommunikation en sørgelig og fremmedgørende sekundavare, eller lader det sig rent faktisk gøre at opdyrke en både meningsfuld og menneskelig kontakt mellem skærm og skærm?

Temaet er til behandling i 'www.nærkontakt.net', hvori to psykologer gennemgår det teoretiske grundlag for netkulturens sprog, psykologi og sociale liv, ligesom dens særlige muligheder og praksisformer kyndigt tages under behandling.

Med udgangspunkt i nyere sprog- og adfærdsteori argumenterer forfatterne overbevisende for det virtuelle rums kommunikative potentialer, og det er spændende at læse deres bud på, hvordan traditionelle terapiformer som psykoanalyse og kognitiv terapi i fremtiden vil kunne overføre deres menneskesyn og metoder til det store, ansigtsløse cyberspace.

Bogen opstiller glimrende tommelfingerregler for computermedieret rådgivning, ligesom visse juridiske og etiske aspekter (bl.a. 'virtuel voldtægt'!) gennemgås. Også den gængse 'netikette' (dvs. færdselsregler og almindelig pli på nettet) behandles indgående. Niveauet er højt, og der åbnes spændende perspektiver fra den fagre nye verden, hvor selv Freud er gået on-line.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce