0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Limfjorden rundt

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

I 1928 blev Politikens hårdt prøvede læsere som så ofte før og siden bedt om at være smagsdommere. Hvem skulle bemande et dansk litterært akademi, hvis Danmark skulle have sådan et? Johannes V. Jensen og Henrik Pontoppidan var selvskrevne.

Dog kun som nr. to og tre. Den klare vinder var Jeppe Aakjær. Det var dengang, han kunne mønstre op til 10.000 deltagere til datidens Roskilde Festival, sommermøderne i haven på hans gård Jenle.

Siden er festivaler og forfattere rykket østpå. Men dengang, i Den jyske Bevægelses tid, blev de oppe omkring Limfjorden, Buchholtz, Thøger Larsen, Skjoldborg, Aakjær. Lige undtagen bevægelsens grundlægger, dyrlægens søn fra Farsø, der skrev sine hjemstavnshistorier om Himmerland, så han kunne tjene til billetten ud i verden.

Deres sene efterkommer, Knud Sørensen, Mors, har fået den gode idé at tage læserne med en tur rundt langs fjordens to bredder og fortælle om de digtere, der har boet her gennem tiderne.

Det er blevet til en stribe levende skitser, mikset af en anekdote, et par citater, en adresse, en karakteristik og endnu et citat. Om Skjoldborg får vi scenen, da han retter sig i togsædet, fordi en medpassager har genkendt den store digter.

»Det er Dem med 'Jeg er Havren', ikke?«.
»Nej, det er Aakjær«.
»Nå, ja, det er ham, der drikker«.
»Nej, det er mig«.

Vi får også en levende beskrivelse af Skjoldborgs fødehjem på 80 lavloftede kvadratmeter, delt ligeligt mellem stald, bolig og skomagerværksted. En god optakt for den turist, hvis vej falder forbi huset i Øsløs, der i dag er museum.

Hvis ellers han kan finde det. Bogen har et kort bagi, hvor Knud Sørensen har vist sin rute, men uden at afsætte sine stationer. Hele tolv af dem må man gætte sig til hvor ligger.

Men det er også den eneste mangel ved denne litterære vejviser. Med tredive forfattere, fra Wadskiær til Jørgen Chr. Hansen, kan det ikke undgås, at der er et par portrætter med pligtpræg imellem. Men der er sandelig også mange, der synger. For eksempel Morten Nielsen eller den klare nummer et, Thøger Larsen.

Læg den bog i handskerummet, hvis De skal nordenfjords. Men brug først et Krak-kort til at få afmærket de manglende steder.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce