0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegn der tænker

Antologi med oversigt og grundtekster i læren om betydning.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Frederik Stjernfelt benyttede engang det træffende udtryk transcendentallyrik om en af filosoffen Derridas særligt svulstige passager, men udtrykket kunne lige så vel anvendes om flere af de afsnit, vi får at læse i den nye, store, længe ventede og - trods alt - helt fremragende antologi 'Kognitiv semiotik'.

I denne sammenhæng er der dog tale om en tofløjet præsentation, der deler sig mellem den kognitive lingvistik og semantik, og så den i mine øjne noget mere interessante morfodynamiske semiotik ved især Thom og Petitot.

Vi har at gøre med en ekstremt perspektivrig grundbog med bud til alle humanvidenskaberne; teksterne er enten nyklassikere eller nyskrevne bidrag til værket, og de falder i fem store dele med i alt femten kapitler: første del ved Per Aage Brandt, der skriver om kognitiv semiotik som et nyt »forskningsparadigme for humaniora«; anden dels 'Epistemologi og historisk baggrund' rummer artikler af Stjernfelt om transformationsbegrebet, Holenstein om forholdet mellem semiotik og fænomenologi og Petitot om formbegrebet; tredje del, 'Morfodynamik' har guldrandede klassikere af René Thom og Jean Petitot på tapetet; mens fjerde og femte dels 'Kognitiv lingvistik A og B' giver os ting fra blandt andet Talmy, Langacker, Lakoff, Fauconnier, Turner og danske Svend Østergaard.


Men hvad er det så det hele handler om? Peer F. Bundgaard giver selv en forklaring i sin glimrende indledning, det handler om »menneskets evne til gennem sproget at artikulere betydning for andre mennesker og opfatte den gennem sanserne«.

Med den vigtige tilføjelse, at det ikke alene gælder den betydning, vi selv skaber, men også den, verden på forhånd og uafhængigt af os er proppet til randen med. Ledetråden er her, med et udtryk, Bundgaard låner af den danske sprogforsker Louis Hjelmslev, at finde »konstansen bag fluktuationen«.

Det lyder jo enkelt, men det er det bestemt langtfra, ikke mindst når vi har at gøre med en så allestedsnærværende og trods alt særpræget ting som 'betydning'. Hvad betyder, hvad ikke? Hvornår betyder noget, hvornår ikke? Under hvilke betingelser kan noget siges at være båret af betydning? Og hvad er det nu lige, der egentlig foregår i det spegede og altid fascinerende spil mellem et tænkende, følende og sansende subjekt - og så en verden, der flyder over med konstant foranderlige fænomener, tilstande og genstande?

Som det fremgår, overtager den kognitive semiotik i mange henseender filosofiens oldgamle spørgsmål, men indsætter dem - som Brandt redegør for - i et helt nyt forskningsparadigme. I Brandts oversigtsartikel kan man se, hvordan semiotikken rent strategisk placerer sig i rummet mellem eksistentialismens 'for meget betydning' og den analytiske filosofis 'for lidt betydning', og vi får ligeledes en udpegning af de mest brændende forskningsfronter inden for feltet.

Herefter følger en længere perlerække af tekster, men vi må slutte af nu, og det kan ikke gøres med andet end det mest lønlige håb om, at denne fremragende antologi vil blive solgt og læst så vidt og så bredt, som den fortjener. Redaktørerne har i hvert fald gjort en voldsom og strålende indsats for, at alle skarpe sten på vejen er fejet til side, sådan at vi alle har en hæderlig chance for at gå i lag med disse i flere tilfælde brillante grundtekster.

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce