0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Forelsket i far

Smuler fra bispens skrivebord, mens vi venter på 'rigtige' erindringer.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Som han selv siger i undertitlen, er det i utide, den meget kommunikerende roskildebiskop Jan Lindhardt udsender sine små erindringsessays. Hvorfor lige nu?

Desuden består 'En biperson i mit liv' af til dels allerede trykte tekster, sågar fra både denne avis og Kristeligt Dagblad. Nødvendigheden kan således i høj grad diskuteres, men om ikke andet giver 'En biperson i mit liv' en forsmag på, at når Lindhardt engang for alvor udsender sine erindringer, vil de blive både mor-, tænk- og opmærksomme og have mange gode både private og samfundsmæssige pointer.

Lindhardt har i mange år beskæftiget sig med retorik og kan derfor jonglere med sine udsagn. Dog synes hans barndoms stammen og den nødvendige taktik for at kunne udtrykke sig forståeligt at have givet ham den vigtigste træning. En stammer bliver dygtig til at finde ord og udtryk, han faktisk kan sige, og er man dygtig nok, siger Lindhardt, tror folk det er humor ...

På mig virker netop kapitlerne om at stamme, om barndommen og forældrene som de mest autentiske og usmarte. Forelskelsen i faderen skinner således helt uironisk igennem og vil forhåbentlig ikke blive underspillet i kommende 'rigtige' erindringer. I de foreliggende smuler pakkes alle smertepunkter godt og vittigt ind. (Er ens halvvoksne søn en dårlig læser, har han »ikke særlige aktier i beherskelsen af læsning«).


Danmarks i de seneste år mest feterede gejstlige er selv lidt af en forfører. Men netop de forførende og lidt forhastede udsagn er nok skribenten Lindhardts svageste punkt. Når han for eksempel forklarer bogens titel 'En biperson i mit liv' med den kristne grundholdning, at næsten og Gud altid er vigtigere, så forfalder han i næste sætning til at sammenligne med, at mange ville være glade for at få bronze ved OL.

En for mig at se nærmest ødelæggende sammenligning. I øvrigt er jeg Lindhardt-fan og holder for eksempel meget af hans modstilling af en håndværker, der har lært noget (ved at efterligne én, der kan) og en handyman, der tror han kan, bare fordi han gerne vil. Dette siges i forbindelse med en kritik af den pædagogik, der forventer, at eleven selv genererer sin viden.

Lindhardt påpeger, at når børn vil lære noget for alvor, nemlig computerteknik og mobiltelefonitis (som han kalder det), så bruger de gerne de gamle metoder, nemlig at efterligne dygtigere kammerater. Hans egen skoletid var ikke glorværdig: Var han ikke kommet fra et professorhjem (teologen P.G. Lindhardts), var han nok røget af det akademiske spor, inden han kom i nærheden af det. (Forlaget burde have fanget, at 'nummer sjok' ikke staves som 'chok' ...).


Universitetsverdenen, som Lindhardt vel først for alvor forlod for at blive biskop, karakteriseres giftigt (og troværdigt) på grænsen til det bitre. Om sit nuværende embede siger han med en typisk formulering: »Biskop blev jeg med venstre hånd, men jeg er glad for det med begge hænder«.

Hvor meget af et sådant udsagn, der passer, er mindre vigtigt. Det er formuleringen, der bliver husket, ligesom teologen Johannes Lauridsens svar på spørgsmålet om sin mening om engle: at han ikke brød sig om fjerkræ af nogen art. Noget lignende vil Jan Lindhardt (trods både lærde og lette udgivelser om Luther, renæssancen etc.) sikkert også gerne huskes for. Og det bliver han nok også.

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce