Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Craig Russell har skrevet en både lærd, interessant, spændende og litterær politikrimi.

Craig Russell har skrevet en både lærd, interessant, spændende og litterær politikrimi.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tysk krimi er den intellektuelle læsers Da Vinci-mysterium

Grimms uhyggelige eventyr knyttes til en række mord i en meget lærd og elegant politikrimi fra Hamburg og omegn.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kriminalhauptkommissar – lyder som en spiritusprøve – Jan Fabel, som vi mødte første gang i Craig Russells ’Blodørn’, er både en effektiv og følsom strømer.

I den store vestvendte tyske hanseby, charmerende Hamburg, hvor han i begyndelsen af ’Mord er ikke noget eventyr’ finder et pigelig ude i Blankenese, det mondæne fiskerleje 15 kilometer uden for byen.

Fundet er kun det første i en række bestialske mord, som alle er knyttet til brødrene Grimms eventyr!
Gotisk og grumt

Fabel, som af tragiske årsager aldrig blev historiker, men altså dog fik en karriere i politiet, har snart lugtet den infame lunte.

Mordene er en allegori eller snarere en række symbolske eventyr, som betyder noget dybt og infamt, noget meget germansk og noget meget gotisk og grumt.

En lærd kirmi Just som i de grusomme folkeeventyr, de to oplyste brødre ved navn Grimm samlede sammen dengang i 1800-tallets romantik. Craig Russell, som i øvrigt kommer fra samme del af Skotland som kollegaen Ian Rankin, nemlig det nærige Fife nordøst for Edinburgh, har skrevet en både lærd, interessant, spændende og litterær politikrimi.

Den handler om en seriemorder, meget om Grimms eventyr, deres keltiske og kollektive arketyper, deres dunkle sindbilleder og hele betydning for den tyske selvforståelse, nogle vil sige nationalkarakter, på godt og ondt.

Eventyrligt spændende

Lidt kvikt kunne du sige, at dette er den intelligente, endog intellektuelle, læsers pendant til Dan Browns Da Vinci-ramasjang.

Her får vi noget at vide på den gode måde, og Russell er frugtbart fascineret af det Tyskland, som (alt for ofte) hellere vil tragedien end komedien i tilværelsen.

’Mord er ikke noget eventyr’ er for at sige det lidt vittigt og vandet faktisk eventyrlig spændende. PS: Oversættelsen bruger konsekvent det tyske (og engelske) Hamburg. Uden at være nationalist støder det mig. Når vi nu engang bruger det tyske Venedig i stedet for det korrekt italienske Venezia, har vi i den grad også lov til at kalde byen for Hamborg. Vi danske er da gamle naboer!

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden