Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
kærtegn. Lotte Garbers'  undersøgelse af den erotiske fantasis mulige afsæt er nærmest demokratisk, skriver Politikens anmelder.
Foto: THOMAS BORBERG/POLCREATIVE

kærtegn. Lotte Garbers' undersøgelse af den erotiske fantasis mulige afsæt er nærmest demokratisk, skriver Politikens anmelder.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Garbers tænder sengelampen hos hr. og fru Danmark

Novellesamling om erotiske fantasier er lidt for anstændig.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Anstændighed og sex.

Hænger de to ting på nogen måde sammen?

Det er forfatteren Lotte Garbers, der i forlagets pressemateriale insisterer på, at anstændigheden har været en del af ambitionen med de ti ’erotiske fantasier’, hun har samlet under titlen ’Prøverummet’.

Og selvfølgelig er alt det kriminelle med mindreårige og dyr noget, langt de fleste af os springer over – resten kan vi vel skrive om. Eller burde.

For, som Garbers fortsætter i sit efterord: »alt for meget litteratur slukker for lyset, når det hele skal til at ske«.

Sex er en mangelvare
Seksualiteten må da siges at være voldsomt til stede i den unge litteratur, tag bare forrige års debutantprisvinder, Janni Olesens, korporlige angreb på pornoficeringen i ’Noget du skal vide’ eller tyske Charlotte Roches usentimentale opråb fra dametrussens dyb i den stærkt debatterede ’Vådområder’.I romaner som disse optræder den seksualiserede krop dog først og fremmest i en ram civilisationskritik, mindre som aktør i naturligt indlejrede passager, hvis formål er at sende læseren ud på behagelig lystrejse.

Og i litteraturens mere traditionelle sovegemakker er der nok noget om, at de ufuldendte sætninger og poetiske omskrivninger fortsat hersker altovervejende.

Altså kan Lotte Garbers have ret i, at god og munter sex er en mangelvare.

Lidt ligesom opfindsomme hoveder sidste år udnyttede en mangelsituation inden for genren lægelitteratur og udgav novellesamlingen ’Hun var følelsesløs fra fødderne og nedefter’, slår Garbers og forlaget Pretty Ink således et slag for den erotiske litteratur for kvinder.

Et pionerarbejde, der kun kan hilses velkommen.

Anstændig indtrængen
Men tilbage til det med anstændigheden.

For det er altså ikke det bedste salgsfremstød for en novellesamling, der alene har til formål at få kvinder til at rødme.

Heldigvis levner Lotte Garbers anstændighedsbegreb plads til en del frimodig leg, som når to hotelgæster klør på, mens elevatorknappen lyser rødt:

»Hun samlede benene for at gøre det svært for ham, men han trængte ind alligevel, og stillingen passede hende alt for godt. Hun lagde hænderne på hans knæ, der var hårde og muskuløse, og de kiggede på hinanden i spejlet overfor«.

Muskuløse herreben og almen indtrængen er der en del af i samlingen, men hver gang trivialiteten er ved at indfinde sig, er Garbers alligevel kvik til at skifte stilling eller scenografi.

I ’Tomater’ lader en skandinavisk kvinde sig – midt på markedspladsen – håndmade af en katalansk kok med overarme som velrøgede skinker, i ’Facebook’ genfinder et ægtepar (vist nok) hinanden med internettets inspirerende mellemkomst, og i titelnovellen sker der ting og sager bag prøverummets diskrete forhæng.

Sluk lampen næste gang
For det er jo sådan, at nogle kvinder tænder på den smidige yogalærer med hestehale og svedig træningsbuks, andre af os absolut ikke.

Dét har Garbers taget højde for i sin nærmest demokratiske undersøgelse af den erotiske fantasis mulige afsæt.

Ja, med ’Prøverummet’ har hun så at sige tændt sengelamperne rundt om i hr. og fru Danmarks soveværelser.

Næste gang behøver hun for min skyld ikke have anstændigheden som erklæret ambition.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden