0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og 20 procent rabat på Saxo Premium. Læs mere på politiken.dk/plus.


USA som mareridt

'Washington Dekretet' er en både begavet og tankevækkende politisk thriller om en fremtid i USA, som med Bush og Co. - og sådan set også med mere demokratiske politikere - er mere end mulig, ja allerede tæt på.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Doggie Curtis oplever som fjortenårig pige i begyndelsen af 1990'erne, at guvernør Jansens kone bliver brutalt stukket ned i Kina.

Små tyve år senere er hun engageret i samme guvernørs liv og levned som sympatisk, socialliberal og demokratisk præsident. Men postbuddet ringer altid to gange, og Jansens højgravide kone bliver dræbt i et brutalt attentat.

Doggies egen meget konservative republikanske far og ejer af en hotelkæde bliver anklaget og dømt til døden for mordet. Men præsident Jansen vil videre i sit opgør med volds- og våbenromantikken i USA. Pø om pø og dog særdeles drastisk omskaber han USA til et totalitært regime, netop ud fra bogens titel, 'Washington Dekretet'.

Og vor heltinde mærker selv på sin krop via sin fars enøjede udsyn og nye barske toner i magtens korridorer de kolde fascistiske vinde over de amerikanske vidder.

Lidt for omstændig
'Washington Dekretet' er en både begavet og tankevækkende politisk thriller om en fremtid i USA, som med Bush og Co. - og sådan set også med mere demokratiske politikere - er mere end mulig, ja allerede tæt på. At USA i det stille, men markante tilsidesætter landets egen liberale grundlov i krigen mod både den indre og den ydre terrorisme og fundamentalisme.

Forfatteren Jussi Adler-Olsen (be)viste med sin bestseller 'Alfabethuset', at han var i stand til at kreere den internationale politisk-historiske krimi, vi forbinder med forfattere såsom Forsyth, Deighton og Clancy.

I sit projekt og sin intention er hans nye historie da også af den solide og tunge kaliber, som skaber genrens absolutte eksemplarer med hensyn til indsigt og incitation, spænding og action på den didaktiske og dæmoniske facon.

Det politiske teater som et mareridt af hypoteser, som alligevel ligner realiteter. Desværre synes jeg, at historien bliver for omstændeligt fortalt. Den fortaber sig i detaljeret indignation over tingenes tilstand netop nu i Amerika, og romanen mister tit det spændstige flow, som spontant vender siderne frem mod den endelig konklusion.

Imidlertid er 'Washington Dekretet' foruroligende og forfærdelig i sit signalement af noget, som allerede nu er langt oppe ad trapperne til Det Hvide Hus i Washington. Med præsidentens mentale ufejlbarlighed som undskyldning for at tilsidesætte de principper, nationens grundlæggende fædre med Washington i spidsen stod fast på og gik i krig for, de politiske menneskerettigheder for de fleste og idealer om lykke for alle.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?