0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

En kærlighed koldere end døden

Den østrigske alpeidyl er for evigt afblæst, når man har læst 'Lyst' af årets nobelprismodtager Elfriede Jelinek.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Karl Marx troede, at vejen til menneskets frigørelse gik over afskaffelsen af den private ejendomsret.

Den sortseende østrigske nobelpristager i litteratur Elfriede Jelinek er næppe lige så stærk i troen, men hendes kritik af den herskende markedsideologi slår til gengæld enhver økonomisk analyse i konsekvens og dybde.

Romanen 'Lyst' fra 1989, der genudgives på dansk i anledning af prisen, er én lang savlende, prustende demonstration af, hvorledes kvinden reduceres til vare i det moderne kapitalistiske samfund.

Spidsborgerskab
Omkranset af de lukrative Alper og en nationalistisk selvtilfredshed ligger det østrigske spidsborgerskab og putter sig - papirfabrikanten og hans hustru, deres uhyggelige søn og deres hyggelige hjem.

Et lille kredsløb af 'noget for noget'-ydelser, der dog hurtigt afslører, at direktøren med den store pengetank og det endnu større lem får langt mere valuta for pengene end konen.

Perverteret lyrik
Det giver ikke mening at citere den ene langstrakte voldtægtsscene frem for den anden, blot må man konstatere, at Jelineks alternative ord for pik og patter er talrige og taktløse og dybt fascinerende. (For ikke at sige formidabelt oversat).

En slags perverteret lyrik fastholder læseren i et lystbetonet kvælergreb; hvilket fører os over i noget, der ligner den tyske filmmager Fassbinders æstetisering af trekantsforholdet sex, penge og magt. Undertrykkelse og udbytning i seksuel forstand, udstillingen af en kærlighed, der vitterlig er koldere end døden. Men ikke desto mindre pirrende.

Fjendtligt ordlandskab
Mens sadomasochismen - i hvert fald delvis - kan forklare, hvorfor Fassbinders personer fastholdes i deres offerrolle, er det til gengæld mere tvivlsomt, hvad der egentlig holder - eller tilbagekalder - kvinden i 'Lyst'.

Da hun omsider flygter fra den ægteviede vildtyr, ramler hun lige ind i et værre eksemplar af arten for straks efter at kastes tilbage i den hjemlige fold. Måske indledes det virkelige oprør, da kvinden trækker en plastikpose ned over hovedet på den sovende søn - faderens tro kopi og faste ejendom?

Rent fortælleteknisk holder Jelinek sine personer ud i strakt arm, ingen valne forklaringer eller sødladne mellemregninger, kun disse enerverende 'ud og ind'-bevægelser i takt til østrigernes skingre jodlen. Med Elfriede Jelineks roman 'Lyst' er alpeidyllen for stedse afblæst. Tilbage ligger et ufremkommeligt, fjendtligt bjerglandskab af ord. Strittende smukt.

Få Politiken leveret alle julehelligdagene

Få Politiken leveret hver søndag i en måned + alle julehelligdagene. Du får 8 aviser for 99 kr.

Kom i gang med det samme