0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Michele alene i verden

Niccolò Ammanitis skildrer børns farefulde liv med imponerende indlevelse. Som Stephen King, når han er bedst.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Det er noget af en eufemisme at kalde Acque Traverse en by. Fire huse langs en bivej så langt ude i de endeløse syditalienske hvedemarker, at alt vand leveres af tankvogne.

Her bor den niårige Michele sammen med sine forældre og sin lillesøster, og her tilbringer han den lange, hede sommer i 1978 med at læse westerntegneserier og lege med flækkens øvrige børn. De bryder sig ikke lige meget om hinanden, men der er ikke andre.

Micheles far er lastbilchauffør, og han er ofte væk længe ad gangen, når han har ture til Norditalien, et sted, der for Michele er lige så fjernt og abstrakt som Brasilien. Hans mor passer huset og børnene og supplerer sin mands beskedne indtægter ved en gang imellem at sælge sin gode hjemmelavede mad til den lokale velhaverfamilie.


Michele og hans kammerater udforsker egnen på jagt efter nye steder at lege, og Niccolò Ammanitis skildrer med imponerende indlevelse børnenes færden i et landskab, som i deres øjne er mytisk og farefuldt, men også rigt på uanede muligheder.

Hvedeørkenen er fuld af uhyrer: en gammel nabos uhyggelige, menneskeædende grise, Højenes Herrer, sigøjnerne - en slags ondskabsfulde, børnerøvende ræve med menneskeansigter - Manden med lysringen og mange andre.

Beskrivelsen af børnenes indbyrdes forhold - venskaber, fjendskaber, magt og ydmygende underkastelse som prisen for at være med i gruppen - er mesterlig, og historien om deres dristige færd op på en fjern bakketop og ned i en skjult bagvedliggende hulning, hvor de finder et forladt hus, minder om Stephen King, når han er bedst.


Da Michele skal udstå en af de straffe, som spiller en stor rolle i børnegruppen, kommer han væk fra sine kammerater og finder en dyb grav og i bunden af den en dreng på hans egen alder, som han i første omgang tror, er død. Michele holder fundet hemmeligt - man må beholde, hvad man finder, så drengen tilhører ham - og vender senere tilbage alene.

Drengen viser sig at være levende, om end svært afkræftet og tilsyneladende vanvittig: Drengen tror, at han selv er død, ligesom hele sin familie, og at hullet er et sted, hvor man venter på at komme videre til paradis eller helvede; han omtaler Michele som sin skytsengel og rabler om Ormenes Herre, vaskebjørne og andre væsener, hvis eksistens Michele ikke rigtig ved, om han skal tro på eller ej.


Michele besøger hemmeligt drengen i flere omgange og får hurtigt mistanke om, at hans egen far har noget at gøre med drengens tilstedeværelse.

Først antager han drengen for sin uønskede bror, men efterhånden begynder der at tegne sig en anden og nok så grusom mulighed, som bekræftes, da Michele i en tv-avis ser et billede af drengen i hullet og hører hans fortvivlede moder trygle de ukendte bortførere om at slippe ham fri og ikke skære ørerne af ham, sådan som de har truet med at gøre.

Med ét slag er Michele alene i verden. Han kan ikke stole på nogen af de voksne og tør heller ikke betro sig til sine venner. I en mareridtsagtig natlig thrillersekvens drager den niårige dreng ud for at befri fangen, inden hans far og dennes desperate medsammensvorne når ud til ham for at gøre det af med ham. Den dramatiske og, trods den egentlig ganske enkle historie, overraskende slutning skal ikke røbes her.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement