0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Pige i panser

Katrine bliver en god soldat på sergentskolen i Sønderborg.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Engang blev bøger for børn og unge kritiseret for, at de valgte et emne først og derefter personer, plot og en form for livagtighed til historien. Sådan er det ikke så meget mere. Nu skriver de fleste jo magisk-realisme.

Men det er dog underligt, at der aldrig er nogen, som skriver om soldaterlivet. Især i vore dage, hvor Danmark er med til at holde fred rundt omkring i verden. De læser vel andet end 'Basserne' derude! Hvorfor så ikke om 'Erling i Eritrea'?

Det rådes der nu delvist bod på med Karen Schultz' 'Katrine Kracke - en historie om vinkler'. Forfatteren er selv højt på strå i det militære system, og så er hun psykolog ved siden af. Katrine er bare en ung pige, der starter på sergentskolen i Sønderborg. Og hvorfor gør hun det?

I en række kursiverede tilbageblik fra Katrines civile liv får man en form for forklaring på, at militæret blev udvejen på en række murrende konflikter på hjemmefronten. Den del af historien virker ikke helt overbevisende.


Det gør til gengæld den lange og omstændelige udredning af, hvordan man skaber en god soldat og sergent til kamptropperne. Det er bogens store scoop, at den er skrevet indefra og anskuer sit tema med en piges øjne. Det gør fremstillingen komplet.

Og bag den stive omgangstone ligger både lune og varme. Ikke mindst pigerne imellem. »Hun slog armene om Hammerschöhl og gav hende et kæmpeknus«. Forfatteren kommer godt omkring de tilbøjeligheder, som naturligt vil fremkomme, når man blander de to køn i en så lukket verden som den militære.

Men ellers er det uddannelsen, der står i centrum. De endeløse ventetider, de sure (og rare) chefer, uretfærdighederne, bollevagter, træthed, drilleri og tonsvis af konflikter.

Kappestriden får en ekstra dimension, når (og hvis) det viser sig, at pigerne kan lige så meget som drengene. Det kan Katrine, og derfor består hun med glans. Hun får sine vinkler og er nu udstationeret i Holstebro.

Der loves endnu en bog om pigens militære karriere: 'En historie om stjerner'. Og det er næppe stjernerne på himlen, Karen Schultz tænker på.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce