0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Brun med bideskinnen

Peter Rønnov-Jessen lægger sig i Kafkas spor.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

To år efter sin sidste roman, 'Babel Babel', udsender Peter Rønnov-Jessen (født 1953) nu et eventyr. Han debuterede i 1985 med novellesamlingen 'Unaturlig omgang med får', og dette er hans niende udgivelse.

I 'Grungen' møder vi en grå efterårsmorgen, først i stram realistisk stil, den bogstavelig talt farveløse mand Brun. Han lever alene, meget struktureret og rutinemæssigt, vågner til sin clockradio, tager bideskinnen ud af munden, laver kaffe og rister rugbrød efter bad og barbering.

For første gang i lang tid har Brun ikke haft sine forfærdelige mareridt, hvor han ser mennesker rådne og blive til skeletter for øjnene af sig, så dagen begynder godt. Men det ændrer sig brat, da han bider i sit ristede rugbrød og brækker en tand.

Brun er et travlt mappedyr, så tænderskærende travl, at det har ødelagt hans tænder. »Travlheden kom indefra, den var en tilstand, sådan var det blevet, et grundvilkår snarere end en konkret omstændighed«.

Nu følger vi så Bruns tur gennem tågen i tæt morgentrafik (som bilist er Brun ikke noget sympatisk bekendtskab) og hans forsøg på at få en aftale med tandlægen. Undervejs mindes han et teambuildingseminar, han har været på, og det svarer til alle de fordomme, man måtte have om et sådant, ligesom forfatterens beskrivelse af en karrierearbejdsplads er overdrevet satirisk. Men i et eventyr har tingene faste, for længst vedtagne egenskaber.


Der sker nok noget drastisk på den køretur, for hvor første halvdel af 'Grungen' hedder 'Brun i tågen', hedder anden halvdel 'Brun og de døde'. Så det er nok et ret symbolsk Direktorat, Brun giver møde i klokken ni; dvs. lidt over - han blev jo forsinket i trafikken.

I Direktoratet tager Kafka over, for her er labyrintiske venteværelser med numre, der skal trækkes, men numrene er alle sammen ens, og nogle af de andre ventende har været der i dagevis. Til sidst føres Brun gennem dunkle korridorer for manden/ chefen/ guden Grungen selv i traditionelle lyd- og lyseffekter (store rungende døre, tordnende stemmer, ekko af fodtrin, uigennemtrængeligt mørke, stærkt lys etc.).

Havde dette været en roman, ville jeg have sagt, at den nu mistede, hvad den måtte have tilbage af friskhed efter de uoriginale beskrivelser af terapeuter, karriere og mobning, og læseren føler, hun har læst det hele før. Men da der jo er tale om et eventyr, er det, som det skal være, at Grungen har en påfaldende lighed med den fede kollega, Brun var med til at mobbe på teambuildingkurset. Dog vil jeg hævde, at det ikke er særlig spændende, og man kan vel heller ikke påstå, at tiden råber på eventyr?


'Grungen' virker som en dygtig og på alle måder respektabel skriveøvelse. Men det er den første, realistiske del og nogle barndomstilbageblik i realistisk stil, der står stærkest, og jeg griber mig i at ønske, at forfatteren havde holdt sig til virkeligheden (nej, jeg gider ikke sætte det i anførselstegn), hvor der jo er nok at berette »om magt, frygt og fortrængning« (så vidt bogens bagside).

Det er, som om Rønnov-Jessens velskrevne, sprogligt spændstige realisme er taget som gidsel i hans satirer og gotiske allegorier, og at han derved afskærer sig fra at sige noget nyt. Eventyr udmærker sig jo ved at ligne hinanden. Med andre ord: Anmelderen ville hellere have haft noget andet.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce