0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Fanget mellem gangsterbander og dødspatruljer

Steen Langstrup har skrevet sin hidtil bedste roman. En fortælling om Anden Verdenskrigs sidste tid, hvor lovløsheden herskede.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der blev vitterligt skudt med skarpt den sidste krigsvinter under besættelsen. Politi og regering var væk, tyskerne havde magten i Danmark og kæmpede med desperation i verdenskrigens slutrunde.

Danske håndlangere i tyske uniformer, gerne syet på dansk under diverse navne, frem for alt Hipo, opførte sig som rene gangsterbander og dødspatruljer. Især selvfølgelig over for den tiltagende sabotage og de modstandsgrupper som gav igen med samme mønt med erobrede håndvåben og nedkastede maskinpistoler.

Forfatteren Steen Langstrup, som før har skrevet effektive gysere og krimier, har på den baggrund skrevet en vaskeægte og egentlig fremragende roman noir, 'Stikker - Hvem stoler du på'.

Vi kastes på de første sider ud i en aktion fra en gruppe ledet af en præst, en ekspolitimand og en luder med både hjertet og skyderen på rette sted. De er blevet forrådt og undgår kun med nød og næppe at blive slagtet i baghold.

Hvem har mon stukket dem? Samtidig trækkes en 16-årig smedelærling ind i gruppen. En stor samspilsramt dreng, som er konstant skydegal med sit uskyldige 'babyface', ja, den fødte og spontane dræber, som beslutter sig for at indlede sin egen krig mod tyskerne i almindelighed, sin voldelige far i særdeleshed. Langstrups sorte roman er imidlertid ikke det rene ramasjang.

Han har formået at tegne et dunkelt og bange København, indfange tidens trøstesløse fattigdom hos arbejderklassen, salonkommunisten hos frihedskæmperen fra det bedre borgerskab, tabet af tro hos en engageret teolog i relief til det moderne moralske skred, det at få sig et uforpligtende sidste knald før man drager ud i det mørke landskab, hvor vejen kan føre til pludselig død eller langsom tortur.

Der er i romanen både en atmosfære af fatal film noir og af krigens eksistentialistiske diskussion af skyld og ansvar og svigt både i det store og det små, stikkeri og utroskab. Så flot kan man sige, at Martin A. Hansen møder Dashiell Hammett i skikkelse af præsten Johannes og skøgen Alis K, og at dette træf har sin egen postmoderne charme, der glatter ud på plottets urealistiske urimeligheder.


'Stikker' skal og kan ikke måles med hovedværkerne i romangenren om besættelsestiden, skrevet af Knud Sønderby, Tage Skou-Hansen, Erik Aalbæk Jensen og Anders Bodelsen. Men på egne præmisser er den djævleblændt spændende og formår faktisk at give et både grumset og grusomt billeder af de sidste måneder i 1944.

Romanen minder på egen måde med sin filmiske og knappe stil om franskmanden Jean-Pierre Melvilles fremragende franske modstandsfilm, 'En hær af skygger'. Historien slutter åbent, så der må meget gerne komme en fortsættelse på Langstrups hidtil bedste bog.

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce