0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ta' med ud å fisk

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Friheden var noget, franskmændene fandt på. Men de kan også et eller andet med friheden på Fyn.

Fisketyven Johny kommer fra Fyn, og det gør Røde Johs og Palle Sovesofa også. Det her er lige før, Velfærdsdanmark slår til, og kvinderne tog sig et job på kommunen og fik store bagdele af alt det stillesiddende arbejde. Danmark og Fyn er en nation af folk, der sidder ned.

»Mænd kastreres af at sidde i sofa. De synker hen, alle sjove og småsjofle bemærkninger ebber ud og afløses af individuel blunden«.

Hos Maria Grønlykke går blæsten gennem Fyn. Der er måske nogen, der tror, Fyn er fiin, og på Sydvestfyn kan de da godt lide at gå op på Trehøje og se på alt det blå forneden, det lyseblå foroven, og så det grønne klattet ud midt imellem.

De har sans for idyl, men det er, når blæsten går gennem Fyn, og alt det mandschauvinistiske slipper ud og ligger i brydekamp med det feministiske, det anarkistiske, fandenivoldske kæfter op ind over det kommunale og bureaukratiske, at Maria Grønlykkes historier tager fat.


'Fisketyven' er en stime af fortællinger om 'Død over lysserne!', 'Regardo og dem', 'BP', 'Nr. 14' og 'Et sted'. Der bliver ikke fedtet for læseren her. Der er ikke tid til pynt. Det er bare et ord, og så er det sagt. Jo mere resolut Maria Grønlykke skriver, desto bedre.

Da Johs med den røde hestehale lader sig skille, lyder det sådan her: »Vi har vårn gywt i atten år, Jutta, det må vær nok!«. Johs flytter med sin tandbørste, hårbørste til hestehalen, osv. Jutta får resten.

Historien om Johs og hans liv, og hvordan det gik med det, binder bogens anekdoter sammen. Johs er en af den slags mænd, som både børn og kvinder styrer efter.


Maria Grønlykke leger bevidst med den bagstræberiske charme. Historierne slipper ikke for det anekdotiske, men kan ramme et sprog i skoletiden, da Røde Johs og Poul Kriger førte an i kampen mod lysserne, der godt nok også er nogle hæslige sataner.

Poul Kriger var næstkommanderende dengang og har siden fået »en svaghed for filippinske piger, fordi de er så ydmyge. Det har han selv fortalt. Det lyder ikke særlig pænt i vore dage, men når det bliver sagt på fynsk, virker det knap så slemt«. Og sådan er det hele vejen igennem.

Der bliver sagt rigtigt slemme ting, da Jutta mister Johs til Birgit, kalder hun hende for en »lille skide stakkels lorteenke«. Der er både flirt og skilsmisser på Sydvestfyn, og der bliver cyklet efter friheden. Vakum kan cykle fra alle. Da han gik ud af skole, begyndte han at cykle, man traf ham hvor som helst, »han cyklede og cyklede og cyklede, i årevis«. Indtil han holdt op med det og gik i hundene »med noget underligt skæg, der groede i alle mulige retninger rundt i hovedet på ham«.

Der er noget tummelumsk, på en gang fattigt og fint, på nippet til at være stort over friheden hos Grønlykke. Som om det hele er set i størrelsesforholdet 1:2. Styrken ligger i underdrivelsen. Debutanten Maria Grønlykke kan underholde.

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce