0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sindig og saftig

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Den amerikanske drøm har lokket adskillige danskere over Atlanten, men i længden kan den danske drøm ende med at være den stærkeste. Den amerikanske roman 'Et sted i hjertet' starter på Ærø, fortsætter i Amerika og slutter igen af på Ærø.

Bogen har to tempi, på overfladen er den langsomt, omhyggeligt og sindigt fortalt. Men dybere nede er det de saftige landskabs- og personbeskrivelser, der binder bogen sammen. Hovedpersonen Hans Berring er vokset op på Ærø, i huset hos sin storebror Kasper, der er så god, at han har sat sine søskendes lykke før sin egen ægteskabelige:

»Sådan var Kasper, et halvt hoved højere end Hans, men med de samme blide, brune øjne og overskæg. En bredrygget kæmpe med beskidte fingernegle«. Det er klart, sådan en bror må man beundre.

Kasper elsker næsten sine søskende højere end sin kone Maren, indtil det en dag bliver hende for meget. Mads kommer kørende forbi i sin vogn, og da han kører igen, har han Maren med sig. Hun går også med ham ind i hans hus og kommer ikke ud igen. Starten på bogen er et roligt højdepunkt, når kampen om Maren begynder.

Kasper belejrer huset sammen med de små moderløse børn. Og til at begynde med kommer Maren ud med mel på kjolen: »Denne detalje blev fortalt vidt og bredt som et evigt minde i erindringen hos de kvinder, der havde misundt hende hendes eskapade. »Når alt kom til alt, udførte hun jo stadig bare almindeligt husarbejde!««.


Jennifer Garrity har en sikker fornemmelse for det hårde pligtsamfund på landet, men også for de saftige grønne sideskud, når mennesker vrider sig for at undgå et deformerende og alt for krævende liv.

Konflikten mellem pligt og egne behov er til at tage og føle på i denne historiske roman fra 1864 til 1900. Det voldsomme behov for at bryde op og drage til Amerika ligger og ulmer fra start. Der skal meget lidt til, før også Hans ryger ud over kanten og over havet. Da han bruger noget af slægtsjorden som indsats i et spil kort - og taber, forlader han Ærø.

I Amerika bliver han lejesoldat på nordstaternes side i den amerikanske borgerkrig. Her møder han blandt andet den professionelle desertør Max. Men det er tiden hos mormonerne, og da han genfinder sin ældre bror Ole i Californien, der især står skarpt. Det er også i Californien, han selv slår sig ned sammen med sin kone Ida.

Tiden som soldat går ikke naturligt på plads i bogens komposition, hvor det er længslernes langsomme seje træk i Hans' liv, det drejer sig om. Da Hans endnu bor i Danmark, drømmer han om havet og har store øjeblikke af udsyn. I Amerika er det omvendt Ærø, der vender tilbage om natten og slår sig ned i hjertet hos Hans.

I Amerika møder Hans igen sin tidligere svigefulde svigerinde Maren, der er flygtet fra skammen i Danmark, flere af kvindeportrætterne er meget stærke, ikke bare det korte af Maren, men også det lange af hustruen Ida. De sammenbragte, sammenflikkede ægteskaber i Californien skaber ubrydelig loyalitet mellem ægtefæller, men også ekstremt modsatte længsler i samme hus.

Jennifer Garrity har på de første 200 sider for meget respekt for den historiske roman, når hun derimod fortæller fra hjertet af sine personer, kan hun ramme et punkt, hvor det, der engang var ufrihed, bliver til lyst.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce