0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Rasmussens reservoir

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

'Halfdans ABC' er ikke bare Halfdans: Vi taler alle sammen halfdansk. Rasmussens tekster er ganske enkelt en del af nudansk sprogbrug, og dét i en sådan grad, at han næsten er blevet usynlig. Som én, der altid har været der. Han døde i det meget tidlige forår 2002. En cd med hans tekster er netop blevet udgivet, og den er meget mere end en høflig hyldest og pligtskyldig minderune.

'Halvvejs til Halfdan', som cd'en hedder, er en kollage af stemmer, lyd og musik. 13 numre bevæger sig på kryds og tværs gennem 64 digte, hentet fra alle afkroge af forfatterskabet; og cd'en opløser både kronologien og skellet mellem de to slags digte, som forfatteren selv kaldte 'de sjove' og 'de triste'.

Resultatet er en herligt kaotisk rundtur i Halfdan Rasmussens univers - der er større, end de fleste tror. For ud over de seriøst gakkede, mesterligt virtuose vrøvlevers og tosserier rummer Rasmussens værker også smertelige erindringsdigte, klassisk naturlyrik og en eksistenspoesi der kan være både alvorsfuld og finurlig.

Digtene fremføres af forskellige stemmer: Hele 29 mennesker af begge køn og alle aldre medvirker, først og fremmest en række fremtrædende digtere. Det er forfatteren Peter Christensen og komponisten Hans Sydow, der står bag udgivelsen, og det er lykkedes dem med en nærmest genial strategi at vise, hvor omfattende Halfdan Rasmussens indflydelse faktisk er:


Til hver af de medvirkende digtere er der valgt et digt (eller to), der lyder, som om det næsten kunne være skrevet af den pågældende digter selv! Resultatet er virkelig forbløffende: Når F.P. Jac slidt og trodsig bumler gennem digtet 'Skrumpealder', tror man, at teksten er hans egen (og måske fletter han faktisk en hjemmegjort strofe ind undervejs?).

Når Inger Christensen præcist tøvende læser et digt om en sommerfugl, klinger hendes egen 'Sommerfugledalen' med i baggrunden. Og når Peter Laugesen med sin rytmisk bundsolide og nøgternt kuldslåede stemme fremfører alvorlige Rasmussen-digte, ja, så er slægtskabet også tydeligt.

På den sidste skæring krydsklippes Rasmussens 'Ingen er helt alene' med Laugesens eget, 40 år yngre digt 'Ingen kan gå alene'.

Og det er netop sagen: Når hver enkelt digter næsten kan gøre et Halfdan-digt til sit eget, skyldes det naturligvis, at det i første omgang er Halfdan Rasmussens stemme, der klinger med hos dem alle sammen - i større eller mindre grad. Og det er vel at mærke højst forskelligartede digtere, der bruger af Rasmussens reservoir: Foruden de nævnte er det Benny Andersen, Pia Juul, T.S. Høeg, Søren Ulrik Thomsen og flere andre.


Det er dog ikke kun digtere, der fremfører Halfdan Rasmussens vers. Blandt andre medvirker også digterens datter, skuespilleren Iben Nagel Rasmussen, foruden sangeren Povl Dissing, rapperen Per Vers og kritikeren Torben Brostrøm. Forskelligartede gode stemmer.

Også barnestemmer rummer cd'en, naturligvis. Det er kosteligt at høre treårige Clara Katrine Sydows fortvivlede livtag med tungetvisteren 'Mekanik kan ikke nikke' - herlig sprogforbistring, helt i Halfdans ånd. Den er heller ikke nem:

»Mekanik kan ikke nikke/ dikkedarer ikke dikke/ elastikker ikke stikke/ og ståhejer ikke stå/ kakerlakker ikke lakke/ bakkenbarter ikke bakke/ og gagakker ikke gakke/ hvis man ikke har dem på«.

Med cd'en følger et lækkert teksthæfte, hvor alle 64 digte er trykt. Det er et godt lille udvalg at have, indtil nogen forhåbentlig snart får taget sig sammen til at udgive Rasmussens samlede digte - de sjove såvel som de triste.

'Halvvejs til Halfdan' er en smuk cadeau til den afdøde digter - og en dejlig gave til alle, der holder af det (half)danske sprog.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce