0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Bomben tikker

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Hvis man nu skulle genhuse en pædofil i Københavnsområdet, hvor ville man så gøre det? Næppe i Hellerup eller en anden af de fine kommuner oppe nordpå. Også herhjemme ville det sikkert ske i et socialt boligkompleks, der i forvejen var belastet. Et boligområde befolket af enlige mødre og børn, mens fædrene for længst har rømmet scenen.

Der er både brod og målrettet kritik i Minette Walters' nye stærke samfundsthriller, og den står på linjerne, som den skal, og peger samtidig hen på det, som ikke bare står, men løber på linjerne. For der er en ild løs hos Minette Walters. Det er den, som springer af sted, sætter ild til folks hår og det, der er værre.

Minette Walters kender de psykologiske mekanismer, som driver en blodtørstig menneskehob, men også de motiver, som driver enkeltindivider helt uafhængigt af deres uddannelse og sociale baggrund.

Boligkomplekset er på forhånd en socialt tikkende bombe, og nu er en pige blevet bortført, samtidig slipper nogle fortrolige oplysninger ud. Kommunen har genhuset en pædofil et eller andet sted i bebyggelsen. En fredelig demonstration udvikler sig i løbet af få timer til en veritabel lynchstemning. Pludselig er 'Syreparken' forvandlet til en sand fæstning. Og ingen hjælp kan komme ind udefra.

Set oppefra er Syreparken et hjul, hvor alle tværvejene ender blindt i en betonmur. Stedet i sig selv er klaustrofobisk. Hverken ambulancer eller politi kan komme ind. Det er dette levende, troværdige helvede, som Minette Walters dypper læseren i, mens hun øger og øger presset på sine personer.


For det er måske det bedste i hendes thriller, at hun nøjagtig ved, hvordan folk ser ud, når de er afslappede og ved godt mod, og hvordan de reagerer under stærkt pres. Walters kender de veluddannedes sprog, men samtidig har hun en evne til at bringe sig i øjenhøjde med tabere og bare halv-tabere på et hvilket som helst niveau.

For eksempel er der Melanie, der allerede har to børn og nu er gravid med den tredje. Melanie har aldrig syntes, det ligefrem var nødvendigt at gå på arbejde og komme hjem med en lønseddel. I hendes familie er det en stor og helhjertet indsats at få børn, sådan var det allerede i hendes oldemors tid. Og det var også godt nok til hendes mor, som hun i øvrigt er bedsteveninde med og har siddet og røget mange smøger sammen med.

Minette Walters' personportrætter er både nuancerede og kontante og skærer lige ind til den dynamik, der gælder i familier, hvor børnene bare er beskidte udenpå, hvorimod den sørgelige og sammenfiltrede sandhed findes allerinderst inde. Og Walters spilder ikke tiden - hun bliver lige tilpas længe i både lidelsen og oprøret - noget af det bedste i romanen er, at læseren får lov at hade rent igennem.

Med den risiko det også indebærer, ikke mindst for lægen Sophie Morrison, der havner på den forkerte side af en dør. Minette Walters tager skarpt afstand fra selvjustits og de blodige misforståelser, den kan føre med sig.

Men hun har sympati for den iltre retfærdighedstrang, for passivitet er heller ikke nogen løsning. Det får læseren at se med hjerteskærende klarhed.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce