0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Romantiske drømme om Italien

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
ingen
Foto: ingen
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Skolelærer Ada Matæusen er ikke kun gammeljomfru og frøken, hun er også ved at gå forfærdeligt i frø. Hun er i begyndelsen af 50'erne, og vi skriver det Herrens år 1953. Oppe i Vendsyssel, efterkrigstidens Lavblusdanmark dybt inde i det jyske bibelbælte og i en verden, hvor børn går i landsbyskolen hver anden dag, og meget lidt sker hele året rundt.

Ada elsker H.C. Andersen og, ligesom ham, guldalderens Italien, hvor solen aldrig går ned og evindeligt farver livet med douce kulører i en evig sommer for dorske folk, som lattermildt skænker vin for fremmede. Sådan er hendes virkelighed slet ikke, og hun er sådan set ikke engang klar over den længsel, som latent svæver rundt i hendes halvgamle, helforsømte krop.

Men så sker der noget midt i trængslen med uvorne poder og en noget pedantisk førstelærer. Ada får et glas øl og en dram og ser et maleri, der viser, at alle veje fører til Amalfi i Syditalien. Hun har arvet en klat penge fra moderen, og skulle det mon være muligt at drage derhen, hvor citrontræerne blomstrer?

Så arriverer en omrejsende handelsmand med varevognen fuld af fidusmalerier og skilderier fra Trommesalen. Og Ada mærker, at hun måske er rede til en affære lige før lukketid. Nok køber hun et maleri og skænker kaffe for dets sælger. Men alt tager en anden retning, og det vil være synd at antyde, hvorhen den går i 'Alle har lyst til himlen'.


Forfatteren Kirsten Ruth har efterhånden et større forfatterskab bag sig med stærke kvinder i andre og ældre tider. En art femihistoriske romaner om især det stille liv på landet, hvor kvinder er nødt til at larme for at blive hørt og friste en anden og bedre lykke end den, kønnet bliver tildelt af det modsatte køn.

Stilen er realisme i andet gear, men også præget af en egen magisk tone, hvor kvinder besidder magt og agt, som ligger uden for mænds råderum og magtsfære. På den måde minder 'Alle har lyst til himlen' om de andre. Men kvinden Ada er vitterlig en langt mere stille eksistens end andre af Ruths personer, og hendes skæbne er skrevet med netop en lavmælt og dog accentueret impressionisme, vi gerne forbinder med Herman Bang. Og dog langt fra hans sentimentalt nostalgiske klange om, at alt er til fals for tidens gang og en moderne udvikling.

Ruth skildrer sine personer med en distanceret ironi og ikke uden den falske naivitet, Ada aldrig helt forstår hos H.C. Andersen. Åbenbart, thi hun går præcis i den romantiske fælde, som opstilles på hendes tågede drømme om dog en gang i livet at opleve noget, som bærer en patetisk varme i sig.

Ruth skriver sært gammeldags, som om hun er uden for andre litterære strømme i tiden. Men hun skriver klart reflekterende og med en egen kompliceret moderne stil, der har flere facetter end det umiddelbare og historiske.

Hist, hvor vejen slår en bugt, er for Ruth netop et heftigt skred væk fra stokrosers og stråtages tyranni over kvinders tarv i gammellivet. Det er sådan, at hendes romaner - og også denne - bliver væsentlige og inciterende med deres protest over for den asketiske og livsfornægtende skæbne, kvinder fattigt får for at ofre alt for meget for alt for mange. Vistnok for denne forfatter til alle tider.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce