0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Autoritære mødre

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Krigen er et litterært kødben, og Anden Verdenskrig er det i særdeleshed, også for mange forfattere i dag, hvor det litterære fokus er tæt på denne nære historie.

Vagn Predbjørn Jensen, der skriver lidt upåagtede romaner - fordi de er gammeldags i tone og fremstillingsform - har denne gang skrevet et nærvær frem om nogle børn og deres mødre i en lille sydtysk by lige inden krigens afslutning.

I centrum står drengen Wolfgang med den autoritære mor og den af moderen ikke særligt savnede far. Langt borte kan han nemlig ikke præge barnet med sin slaphed, mener hun.

Klassekammeraten Ursulas mor er endnu mere stram, gift med en Gauleiter, der imidlertid omkommer ved en ulykke og begraves pompøst i Rigets sidste måneder. Men hendes virkelige far er en højtstående, omkommet nazist, som moderen i det skjulte dyrker som en helgen med frydefulde fantasier om deres sadomasochistiske udskejelser.

Det lyder ret sensationelt, på grænsen til det usmagelige, men det er det egentlig ikke, denne let sentimentale, lavmælte beretning om et lands undergang set især fra barnehøjde.

Det er en pointe i romanen, at kvinderne underkaster sig. Hvis ikke i seksuelt udfoldet form, så underlægger de sig fuldkommen den nazistiske ideologi, som de dermed er med til at opretholde og plante i næste generation. Den stritter forsvarsløst imod det strenge moder-regime og den ødelæggende opdragelse.


Det kan undre, at danske forfattere henlægger scenen til Tyskland i deres forsøg på at forstå nazismens ideologiske mekanismer omsat til virkelighed i dagliglivet. For ud fra hvilket erfaringsgrundlag sker det egentlig? Men effektivt kan det gøres, må man medgive, hvis man ellers kan tage det skematiske i udfoldelsen af stoffet.

Vagn Predbjørn Jensen er psykologisk orienteret mod den måde, de nazistiske ideologiske mønstre overføres gennem generationerne