0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hvor alperosen blomstrer

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Far har en splint i hovedet. Vistnok en granatsplint fra krigen. Den krig, som de voksne skjuler i »lukkede grå ansigter«, den krig som kaster skygger overalt i 50'ernes udpinte og kollektivt fortrængende Tyskland. Blandt disse skygger og lukkede ansigter vokser pigen Vroni op.

Faktisk hverken vokser eller udvikler hun sig særlig meget, skyggerne - og i særdeleshed hendes fars - holder hendes synlige udvikling som tænkende og handlende menneske i ave. Eller prøver på det. For Vroni er af en særlig livsduelig støbning, hendes indre liv er så stærkt, at selv korporlig afstraffelse og følelsesmæssig underernæring i længden ikke formår at undertrykke det spirende selv. Hun vil.


Det er den tyske og for danske læsere vist ganske ukendte lyriker og prosaforfatter, Claire Beyer (f. 1947), der i 'Uønsket' folder Vronis forkrøblede udviklingshistorie ud på bare 126 sider. Sanselige beskrivelser af skiftende hjem i by og på land fæstner på den ene side historien til en tid og en geografi, mens eventyrets rituelle træk rager op som skæbnebestemmende elementer: Voldsomheden i den tyske natur - bjergene og skovene - antyder en ufravigelighed i historiens forløb.

Noget større og mægtigere findes, en orden eller bestemmelse. I en kær vens behændige klaverspil eller i en blomstrende alperose fjernt fra faderens lussinger, kan håbet og fremtiden ligge. Også denne splint, faderen formørkes af, har eventyrets trolddomskraft. Som en anden Kai er han inficeret af Snedronningens kulde. Og som i et andet Märchen lykkes det pigen at besejre den onde magi.

Det er dette spil mellem en stump tysk socialhistorie og et større skæbnerum, der gør Claire Beyers debutroman til en ganske betagende læseoplevelse. Ikke voldsomt stor - sidernes begrænsede antal opvejes ikke ord for ord af sproglig tæthed og eksistentiel dybdeboring trods en poetisk bevidst oversættelse af Claes Kastholm Hansen.

Men som en udvidet novelle, et eventyr fra efterkrigstiden fungerer romanen på sine egne finurlige præmisser. Den virker.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce