0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ormehuller

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
ingen
Foto: ingen
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

'Ormehuller' kalder astrofysikerne nogle hypotetiske strukturer i rumtiden, der forbinder vidt adskilte områder af universet og muliggør rejser frem og tilbage i tiden. Ormehuller og vand, spaltet i brint og ilt, spiller en stor rolle for både indholdet og strukturen i Nis Jakobs spændende og intelligente nye roman 'Imidis vand'.

Historien begynder med, at en spansk atomfysiker bliver myrdet, og hans datter, der bor i Danmark, sætter sig for at opklare mordet. Da hun kommer i besiddelse af faderens dagbøger, fremgår det, at der er en sammenhæng mellem mordet og hans opdagelse af en revolutionerende metode til at udvinde energi ved at spalte vand.

Det er en opdagelse, som kan koste en multinational energikoncern, som den myrdede tidligere har arbejdet for, kolossale summer, hvis den bliver almindeligt tilgængelig, og sikre den umådelige indtægter, hvis det lykkes at få eneret på metoden.


'Imidis vand' er en ret klassisk krimihistorie om den ikke professionelle opdager, som ved egen kraft og hjulpet af gode mennesker - i dette tilfælde en dansk marinbiolog med vandskræk, en spansk politimand og et par retskafne folk i forbryderfirmaets ledelse - kaster sig ud i en kamp mod de onde kræfter.

Det er en velfungerende og fængslende historie: Både personerne og deres handlinger er troværdige og interessante, og Nis Jakob veksler med god virkning mellem stilfærdige miljøskildringer fra København og omegn, kærlighedshistorier, snedige intriger og opklaringsmanøvrer og særdeles kontant spænding.

Mens historiens mønster kan siges at svare til genrens konventioner, er formen ikke just traditionel for en kriminalroman. Det fremgår af de dagbogsnotater, der er lagt ind mellem de handlingsbærende kapitler, at den myrdede forsker beskæftigede sig indgående med ormehullerne og i særdeleshed med den tanke, at fortid, nutid og fremtid er til stede samtidig, og at det via ormehullerne er muligt at ændre fortiden og dermed nutidens og fremtidens forudsætninger.


Denne svimlende tanke kommer til udtryk i romanens form, hvor et dusin personer følges parallelt i korte forløb, som kronologisk glider frem og tilbage imellem hinanden. Forbindelserne mellem de forskellige personer og forløb er til at begynde med løs og vanskelig at få hold på, men efterhånden nærmer de sig hinanden og flyder smukt og logisk sammen.

Slørede forbindelser træder gradvist frem, og undervejs passeres en række knudepunkter, hvor hele historien helt kunne have skiftet karakter, hvis et hvilket som helst af forløbene havde forskudt sig bare en lille smule. Hen mod slutningen tager forfatteren skridtet fuldt ud og retter på fortiden for - til denne læsers udelte tilfredshed - at befri en af personerne for et modbydeligt barndomstraume.

Præcis hvad den til formålet opfundne egyptiske vand-jord-og-luftgud Imidi har med sagen at gøre, og hvorfor den kvindelige hovedperson absolut skal være egyptolog, kommer aldrig rigtigt til at stå klart, men selv om det i lyset af romanens titel burde være ret centrale spørgsmål, gjorde det ingen skår i glæden ved at læse denne fine roman.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu