0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Brugtbilsforhandleren

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
ingen
Foto: ingen
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Bernd Willenbrock er en lykkeligt gift, barnløs brugtbilsforhandler i Berlin. Han har en fortid som ingeniør på et forskningsinstitut i DDR, men efter Murens fald har han gjort det godt økonomisk.

Det skyldes måske først og fremmest hans polske faktotum Jurek, der er 100 procent pålidelig, kan fikse de gamle vrag til brugbar stand og især kan kommunikere med de russiske og østeuropæiske kunder, der vil købe billige biler for at sælge dem videre i deres hjemlande.

Branchen er rå og nusset, men ikke kriminel for Bernds vedkommende, selv om han gerne undgår kvitteringer og den slags for at undgå skatten. Hans østlige klientel er derimod noget blakket, især russeren Krylov med fire bodyguards, som lystrer ham som hunde.

En nat er der indbrud på Willenbrocks bilplads, hans gamle vagtmand bliver bagbundet og dennes elskede hund dræbt. Da Willenbrock af vanvare klager til Krylov over både dette indbrud og et på sit landsted, hvorunder han selv er blevet livsfarligt angrebet, pånøder russeren ham en pistol - på den kriminelle 'beskytters' halvt omsorgsfulde, halvt truende facon, som forfatteren rammer fint.

Dette våben ændrer den kyniske, ukulturelle og materialistiske, men på bunden civiliserede og elementært humanistiske Willenbrocks liv. Vi følger på tæt hold hans undren over sig selv, da overskridelsen af hans fysiske grænser efterhånden får ham til selv at overskride de psykiske.


Christoph Hein (født 1944), hvis fjerde voksenbog dette er på dansk, har med 'Willenbrock' skrevet en langsom, detaljeret og loyal beretning om en mand, der på sin egen konkrete og ikke særlig reflekterede facon repræsenterer den nye tyske historie. Han konfronteres med en gammel kollega, der med sine ufordelagtige rapporter om ham forpurrede Willenbrocks udlandsrejse og videre karriere.

Endnu vigtigere - og noget der først kommer frem til allersidst - var broderens flugt til Vesttyskland. Hermed gav han bror Bernd et socialt og følelsesmæssigt knæk, og det går op for læseren, at denne nok aldrig har forvundet det.

På dette tidspunkt har vi vænnet os til Willenbrocks rutiner i skuret på bilpladsen og hjemme i villaen, hans lige så rutinerede, men ret lurvede hyrdetimer med forførte fodterapeuter og studerende, hans afslappede fortrolighed med sin kone og mandeforholdet til kunderne og Jurek.

Ved at tilføje ungdomsfacetten så sent får Christoph Hein givet helten/antihelten en lille ekstra dybde og får elegant, diskret og ligesom i forbifarten gjort opmærksom på et totalitært systems konsekvenser for de nære relationer.

Heins portræt er fint afbalanceret, og det er i sig selv forfriskende at læse et så selvfølgeligt mandeloyalt verdensbillede. 'Willenbrock' er hverken tung, knudret eller svær. Alligevel kræver Hein lidt tålmodighed af sin læser, som skal overvære praktiske gøremål, samtaler og situationer, som i begyndelsen kan virke både omstændelige og overflødige, men upåtrængende bidrager til billedet af Bernd Willenbrock.

At bogen også er et dæmpet, let fortvivlet indlæg for den lille borger i en verden af indvandret kriminalitet og dovne retsinstanser, skal ikke lægges den til last. Hvis de er skrevet som denne, er livet absolut ikke for kort til tyske romaner om midaldrende brugtbilsforhandlere.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement