0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sex og bedrag

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
ingen
Foto: ingen
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Forlæggere hævder,at det er den rene tilsætning at udgive novellesamlinger. Det passer naturligvis, når de siger det, men det burde ikke passe, for hvor kommer der dog mange knaldgode noveller i disse år - og hvor bliver de rost!

Tyskerne er leveringsdygtige i en stribe gode novelleforfattere, senest den godt 30-årige Alissa Walser (datter af Martin W.), hvis anden bog 'Den mindste halvdel af verden' nu er oversat til dansk af Niels Brunse.

Det borger jo i sig selv for kvalitet, men Alissa Walser har da også nogle litterære priser i ryggen. Det undrer ikke, når man fordyber sig i de seks noveller i 'Den mindste halvdel af verden'. De er af den trods alt sjældne kvalitet, der bliver endnu bedre ved anden læsning.

At referere en novellesamling kan let tage den tilmålte anmelderplads: Lad mig kort fortælle, at alle fortællerne er kvinder, nogle af dem er meget unge, og deres første seksuelle erfaring forløber ikke helt banalt.

I titelnovellen betror en skolepige sin (ikke enlige) mor, at hun har mistet sin mødom - til den laskede nabo, som også er moderens elsker, viser det sig. Men det vidste pigen ikke på forhånd. Vi ved ikke, for hvem af kvinderne følelsen af forræderi er størst.


Der er veninde- eller slægtsforhold mellem kvinderne i alle novellerne, faktisk er konstellationen ofte to kvinder og en mand - med de bedrag og blandede følelser, det kan give.

Netop det næsten uskyldige bedrag skildrer Walser mesterligt. Hendes fortæller er uden illusioner eller hæger måske netop så meget om dem, at de ikke røbes.

Der er en antydning af undergangsstemning i mange af novellerne, for eksempel i 'Grå breve', hvor hhv. en utroskabsmistanke og en kemikaliefabriks driftforstyrrelse danner baggrund, og i 'Guldnegle', hvor to luksusludere (den ene er fortælleren) er på arbejdsweekendophold i en luksusvilla ved en bugt, hvor et skib brænder og lækker olie, der driver i land.

På stranden går folk med kæppe og slår løs på »nogle mørke pletter i sandet, som de derefter pakkede ned i de medbragte poser«.


Der er børn og dyr i periferien af de voksnes relationer: I en af novellerne sidder to veninder - den ene madanmelder - på en dyr fiskerestaurant, mens den enes hunde bliver kastreret på dyreklinikken.

Det plager hende ligesom det faktum, at hun har forladt sin elskerinde. De kunne ikke blive enige om graden af perversion i deres sexliv. Besøget på restauranten skildres lavmælt og distinkt, hvilket er typisk for alle forløb i denne kølige og velskabte lille bog.

Novellernes handlingsramme kan være såre banal: to blaffende piger samles op af mand i bil, der gerne vil have sex; en kendt maler med lille barn ringes op af kvindelig student, han har bollet med, en dag hans kone er på juleindkøb, og han passer barnet.

Men vinklerne, detaljerne og refleksionerne er ikke banale. Jeg har en mistanke om at nutidens og den nære fremtids europæer har fundet en præcis portrættør i tyske Alissa Walser.

Det kan anbefales at få 170 kr. op af lommen, så det stakkels forlag ikke ligefrem skal sætte til på denne opløftende udgivelse. Og som sagt, bogen kan med udbytte læses flere gange i rap. Måske en ide til pigelæsegruppen?