0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

En træmand træder i karakter

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
ingen
Foto: ingen
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Juristen og bankmanden fra det pæne officershjem, Kent Persson, er noget af en stille eksistens og meget af en træmand. Konen med tvillinger er flyttet fra ham og nu er der kun moderen og jobbet at passe. Men på en rejse til USA snubler han ind i sin fars fortid.

Faderen, karriereofficer i den danske flåde, døde af kræft i 1968, samme år som ungdomsoprøret satte i gang, og Robert Kennedy blev myrdet. Dengang var vor antihelt kun en lille dreng, men nu som voksen åbner han en bankboks i Californien.

Og her ligger der rigtigt mange penge og et spor tilbage til fortiden - om hvad det egentlig var, faderen gik og lavede under den kolde krig. Danmark lå politisk og geografisk ved fronten. Ikke mindst på grund af Thulebasen på Grønland, og hvad der gik i svang dengang, er en dybt begravet hemmelighed, som Persson nu flettes ind i, da han begynder at opsøge faderens gamle soldaterkammerater.


Søren Lassens debutthriller 'En anden tid' er klart kreeret efter de store britiske forbilleder, genrens afdøde mestre Eric Ambler og Graham Greene og nulevende John le Carré: En naiv amatør glider pludselig ind i grænselandet mellem statsraison og spionage, og denne glidetur kan være yderst fatal og farlig.

Man råder Persson til at glemme alt det slemme, men han søger længere og længere ind i edderkoppespindet, hvor løsningen ankommer på de sidste sider. Ikke så uventet for den drevne læser, som rimeligt hurtigt kommer med på vognen.

Undervejs træder Persson romantisk i karakter som andet end en banknørd, faktisk bliver han lidt af en damernes mand.'En anden tid'er en sikker debut, velskreven og sympatisk, redelig og sober. Men dens fascination er mere af intellektuel art, mere luntende og snakkende end egentlig hæsblæsende og enerverende.

Det er, som om Lassen både vil skrive en kritisk samfundsroman - alt virker meget realistisk og researchet - og i samme hug gerne designe en pageturner af en politisk thriller.

Og således sætter man sig jo som bekendt mellem de berømte to stole. Nu vender man mere romanens sider af velvillig nysgerrighed end af suget i maven af spænding. Positivt har Lassen skrevet en gennemført pæn spændingsroman.

Men næste gang skal han nu nok lægge sig mere efter de spektakulære tricks, som hans forbilleder også kunne levere. De pludselige og beskidte spark under intrigens bæltested, som halsbrækkende sætter skred i historien og snupper det meste af natten.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.