0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tam Sprænghest

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
ingen
Foto: ingen
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Formålet med en historisk roman er for de fleste forfattere, der dyrker genren, dobbelt. De fleste ønsker at få den tid, de skriver om, til at genopstå, 'leve', og samtidig at give et signal af deres egen samtid.

En tid, der har tiltrukket et stort antal forfattere, er middelalderen, som mange har forsøgt at genoplive, fordi den var malerisk, grusom og fuld af politiske omvæltninger og heraf afledt træskhed og intriger.

B.S. Ingemann var den første, som gik i lag med at søge at få denne tid til at leve, siden har vi set en lang række romaner. Men det er en vanskelig sag at skrive om denne tid, først og fremmest fordi tidens tankesæt er så langt fra vores.

Måske afledt af den konkurrence Det Kongelige Bibliotek og Gyldendal udskrev for et par år siden, har en række middelalderromaner inden for de seneste år set dagens lys, således nu også Gunnar Jensens roman 'Sankt Agathes nat'.


Romanen handler om Kong Kristoffer, en af Valdemar Sejrs sønner, som var gift med Margrete med tilnavnet Sprænghest og far til Erik Klipping, ham det gik så ilde i Finderup Lade.

Kristoffer kæmper mod Abelsønnerne og deres tilhængerne, kirken er delt i striden, og landet stander i våde. Da kongen pludselig dør, tager Margrete over og viser sig snild og handlekraftig.

Og det er så det. Spænding er der ikke meget af, tidsbilledet virker slapt, og det gør, at læseren har svært ved at fastholde interessen. Romanen veksler mellem en meget, meget alvidende fortæller og små dialoger, som ikke karakteriserer de talende.

Blandt andet af denne årsag har romanen vanskeligheder med at holde læserens interesse fanget. Megen saft, kraft og middelalderduft er der ikke over 'Sankt Agathes nat'; den er på trods af sit højdramatiske stof en noget mat affære.

Få Politiken leveret alle julehelligdagene

Få Politiken leveret hver søndag i en måned + alle julehelligdagene. Du får 8 aviser for 99 kr.

Kom i gang med det samme